Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

«7η Συνάντηση Λύρας και Οργάνων με δοξάρι Κάσου. Η Κάσος ταξιδεύει στο Αιγαίο με τη λύρα…»


   Με εξαιρετική επιτυχία διοργανώθηκε στην Κάσο την Τετάρτη 4 και την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου η 7η Συνάντηση Λύρας & Οργάνων με δοξάρι.
    Η συνάντηση αυτή που συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια  Νοτίου Αιγαίου-Τμήμα Πολιτισμού  Δωδεκανήσου, την Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου – Κάσου ,τον Δήμο Κασίων    τη  (ΚΟ.Δ.Ε.ΔΗ.Κ.), και τη στενή συνεργασία Πολιτιστικού Συλλόγου Αρβανιτοχωρίου και  του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίας Μαρίνας ήταν αφιερωμένη  στον Ηλία Κ. Περσελή ή Λιό τ’ Αντώναρη, όπως χαρακτηριστικά τον αποκαλούν στην Κάσο, για την   προσφορά του στη μουσική παράδοση του νησιού.
      Στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στις αίθουσες Αγίου Γεωργίου Χαδιών και Αγίου Δημητρίου Αρβανιτοχωρίου, χαιρέτησαν ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος της Π. Ε. Καρπάθου – Κάσου  Μιχάλης Ερωτόκριτος, o Δήμαρχος Κασίων  Δημήτρης Ερωτόκριτος και η εκπρόσωπος της ΚΟ.Δ.Ε.ΔΗ.Κ. Ιουλία Δασκαλάκη – Διαμαντίδη.
Στο πλαίσιο της Συνάντησης στην οποία παραβρέθηκαν συνολικά περισσότερα από 400 άτομα, τιμήθηκαν επίσης οι Κασιώτες οργανοπαίχτες Γεώργιος  Ι. Νικολάου (Σκαζής) και Μιχάλης Φ. Φιλιππής (Χαδιώτης) για την προσφορά τους και αυτοί στη μουσική παράδοση της Κάσου.
    Συμμετείχαν μουσικά συγκροτήματα που υπηρετούν την παράδοση της Πόλης, του Πόντου, της Κρήτης (Ανατολικής και Δυτικής), της γειτονικής  Καρπάθου (Βόρειας και Νότιας), της Χάλκης και της Ρόδου και παρουσίασαν ακούσματα της περιοχής τους  αποδεικνύοντας ότι η θάλασσα δεν χωρίζει αλλά ενώνει τους πολιτισμούς με τη δύναμη της μουσικής και το δοξάρι της λύρας.
    Το πρωινό της δεύτερης μέρας πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα : «Η ΛΥΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΜΕ ΔΟΞΑΡΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ (ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΤΑΣΕΙΣ)». Εισηγητές ήταν ο Σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού Καρπάθου της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου-Κάσου και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πολιτισμικού Οργανισμού Ολύμπου Καρπάθου (Π.ΟΡ.Ο.Κ.) Γιώργος Τσαμπανάκης ο οποίος ανέπτυξε το θέμα : «Η ονοματολογία της λύρας στην ΄Ελυμπο της  Καρπάθου» και ο Πόντιος μουσικός Μιχάλης Καλιοντζίδης που μίλησε με θέμα: «Η Ποντιακή λύρα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα». Παραβρέθηκαν αρκετός κόσμος  πολλοί μουσικοί κι ανάμεσά τους και ο πρώην Δήμαρχος Κάσου Γ. Β.Παπαγεωργίου ο οποίος αναφέρθηκε στη κατασκευή διαχρονικά της λύρας στη Κάσου.  
    Το απόγευμα της ίδιας μέρας έγινε παρουσίαση – αφήγηση του βιογραφικού του Ηλία K. Περσελή με προβολή φωτογραφικού υλικού από τον γιό του Μηνά Περσελή – εκπαιδευτικό. Εν συνεχεία ο τιμώμενος παρέλαβε μεταλλική εγχάρακτη πλακέτα από τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Μιχάλη Ερωτόκριτο.
    Τα μουσικά συγκροτήματα που εμφανίστηκαν ήταν τα ακόλουθα:

1η Μουσική Αντιπροσωπεία Κάσου
Μηνάς Ντίνος (λύρα)
Περσελής Γιώργος (λαούτο, τραγούδι)
Περσελής Δημήτρης (λύρα, τραγούδι)
Περσελής Ηλίας (λύρα)
Σταματάκης Νεκτάριος (λύρα, τραγούδι)

2η Μουσική Αντιπροσωπεία Κάσου
Παπαμάρκος Μάρκος (λαούτο)
Χασαπλαδάκης Ανδριανός (λύρα, τραγούδι)
Χασαπλαδάκης Βασίλης (λαούτο)

3η Μουσική Αντιπροσωπεία Κάσου
Πιπίνος Νικόλαος του Ηρακλή
Ξυδιάρης Γεώργιος του Χρήστου
Διακάκης  Ηλίας του Αντωνίου

4η Μουσική Αντιπροσωπεία Κάσου
Βοναπάρτης Κώστας του Γεωργίου
Παπαμάρκος Δημήτρης (Μίμης) του Μάρκου
Συνοδεία Γεωργίου Περσελή.

Αντιπροσωπεία Πολίτικης Μουσικής
Αγκιστριώτης Παντελής (Πολίτικη λύρα, τραγούδι)
Ζιγκερίδης Βασίλης (κανονάκι)
Ριζόπουλος Αλέξανδρος (κρουστά)

Μουσική Αντιπροσωπεία Πόντου
Καλιοντζίδης Μιχάλης (Ποντιακή λύρα, τραγούδι)
Καλιοντζίδης Χρήστος (Ποντιακή λύρα, τραγούδι)

Μουσική Αντιπροσωπεία Ανατολικής Κρήτης
Βαρδάκης Βαγγέλης (βιολί, τραγούδι)
Λιαπάκης Μανώλης (λαούτο)
Φραγκάκης Γιώργος (κιθάρα)

Μουσική Αντιπροσωπεία Κεντρικής Κρήτης
Παπαδάκης Βαγγέλης (λύρα, τραγούδι)
Παπαδάκης Μιχάλης (λαούτο)
Φραγκιαδουλάκης Μιχάλης (λαούτο)

Μουσική Αντιπροσωπεία Ολύμπου Καρπάθου
Κατινιάρης Γιάννης (τσαμπούνα)
Κωστάκης Μιχάλης (λύρα, τραγούδι)
Λεντάκης Γιάννης (λαούτο)

Μουσική Αντιπροσωπεία Κάτω Καρπάθου
Κρητσιώτης Μανώλης (λύρα, τραγούδι)
Μηνάς Ντίνος (λαούτο)
Περσελής Γιώργος (λαούτο)

Μουσική Αντιπροσωπεία Χάλκης
Κωστάκης Μιχάλης (λύρα, τραγούδι)
Λεντάκης Γιάννης (λαούτο)

Μουσική Αντιπροσωπεία Ρόδου
Κλαδάκης Γιάννης (λύρα, τραγούδι)
Λεντάκης Γιάννης (λαούτο)

Χόρεψε το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίας
   Μαρίνας Κάσου.(που αποτελείτο από τους : Βοναπάρτη Βασίλη,  Ειρήνη Βοναπάρτη, , Γιάννη Γλύτση, Φιλίππο Γλύτση, Λέλα Ζαχάρη, Ευδοκία Ζούλη, Ειρήνη Λιόντα Πόπη Μαστροπαύλου και  Κωνσταντίνα Φραγκάκη. Υπεύθυνη της χορευτικής ομάδας είναι η Μαρία Δημητρίου-Χρυσανθοπούλου.
    Την εκδήλωση έκλεισε ο Ε  Π  Σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου – Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος  ο οποίος εξέφρασε  την ελπίδα ότι θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνουμε, στις οποίες θα ακουστούν λύρες από την Κάσο, την υπόλοιπη Ελλάδα και έγχορδα με δοξάρι από όλον τον κόσμο, κάνοντας πραγματικότητα το αρχικό όραμα της Εταιρείας Κασιακών Μελετών. Σημείωσε επίσης πως οι ως τώρα πραγματοποιηθείσες Συναντήσεις Λύρας της Κάσου βοήθησαν σε σημαντικό βαθμό την καταγραφή και τη διάσωση της παραδοσιακής μουσικής του νησιού και ότι στο  προσεχές μέλλον θα στηρίξει τη δημιουργία τμήματος εκμάθησης και κατασκευής παραδοσιακών οργάνων στο νησί.
    Τέλος ο Μιχάλης Ερωτόκριτος ευχαρίστησε πρόσωπα και φορείς που συντέλεσαν στην άρτια διοργάνωση της 7ης Συνάντησης Λύρας και Οργάνων με δοξάρι και ιδιαίτερα τις κυρίες Λαμπρινή Γενειάδου – νηπιαγωγό, Σταματίνα Χαλκιά υπάλληλο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που παρουσίασαν την εκδήλωση  και την οργανωτική επιτροπή για την  βοήθειά τους.
    Η Κάσος θέλει και μπορεί να οργανώνει εκδηλώσεις που προάγουν τον πολιτισμό και την παράδοση με την αυτονόητη στήριξη της  τοπικής αυτοδιοίκησης  πρώτου και δεύτερου βαθμού.