Σάββατο 31 Μαρτίου 2007

ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ



Μήνυμα προς τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και τους κοινωνικούς φορείς για ενότητα ώστε να προχωρήσει η χώρα μπροστά, αλλά και προς τους "γείτονες" να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο, απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής , κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση εορτασμού των 60 χρόνων από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στον εθνικό κορμό, απόψε στο Ευγενίδειο Ίδρυμα.

"Η Ελλάδα ως παράγων ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή μας, καλεί όλους τους γείτονές της να υιοθετήσουν και να αποδείξουν στην πράξη το σεβασμό τους στο θεσμικό, οικονομικό και πολιτικό κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης και του Διεθνούς Δικαίου" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Ο κ. Καραμανλής αφού τόνισε με έμφαση την βεβαιότητά του ότι ο μόνος στόχος που συνέχει την ελληνική κοινωνία και την ενώνει είναι η Ελλάδα της ειρήνης, της ανάπτυξης και της προόδου, ανέφερε ότι αυτό που οφείλουμε όλοι - Κυβέρνηση, πολιτικές δυνάμεις, φορείς της Αυτοδιοίκησης και ενεργοί πολίτες, δυνάμεις της παραγωγής, επιχειρήσεις και κοινωνικοί εταίροι - είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να εμπεδώσουμε τις κατακτήσεις μας. "Να προσθέτουμε πάνω σ αυτό που χτίζουμε. Να αλλάζουμε τα πράγματα γύρω μας. Να κάνουμε τις προκλήσεις ευκαιρίες. Να κάνουμε πράξη το όραμα των αγωνιστών της ελευθερίας και της εθνικής αξιοπρέπειας: Ισχυρή Ελλάδα με περήφανους Έλληνες" κάλεσε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση είναι η πρώτη που αναγνώρισε ό,τι θετικό έχει συντελεστεί στον τόπο γιατί όπως είπε "είναι σημαντικό κάποια στιγμή να έχουμε την τόλμη να αναγνωρίζουμε τα θετικά που έχουμε πετύχει, μακριά και πέρα από μικροκομματικές μιζέριες και σκοπιμότητες". "Είμαστε όμως και εκείνοι που λέμε πως για να κατακτήσουμε τους στόχους μας πρέπει να επιταχύνουμε, ακόμη περισσότερο, τους ρυθμούς μας. Να αξιοποιήσουμε στο ακέραιο τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που έχουμε" συμπλήρωσε. Με αφορμή την συμπλήρωση εξήντα χρόνων από την ύψωση της ελληνικής σημαίας στα Δωδεκάνησα, ο πρωθυπουργός απέδωσε τιμή σε όλους όσοι αγωνίστηκαν για την ελευθερία των νησιών και διαβεβαίωσε τους ακρίτες της χώρας μας ότι η πατρίδα στέκεται δίπλα τους. Ανέφερε ότι στα χρόνια που πέρασαν, αναμφισβήτητα, η Πολιτεία, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, εφάρμοσε ειδικές πολιτικές για την ανάπτυξη, την πλήρη ενσωμάτωση, αναγνώρισε ωστόσο ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί ώστε να επιτευχθεί το μεγαλύτερο αποτέλεσμα για την ανάπτυξη της ακριτικής και νησιωτικής Ελλάδας. "Για μας - είπε ο πρωθυπουργός - το πλήθος, ο μεγάλος αριθμός των νησιών μας και ειδικά των νησιών του Αρχιπελάγους, δεν είναι πρόβλημα, αλλά πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο, είναι μεγάλο συγκριτικό μας πλεονέκτημα".

Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε τις κυριότερες πολιτικές που εφάρμοσε η κυβέρνηση στα τρία χρόνια της θητείας της για τα Δωδεκάνησα μεταξύ αυτών: - Τη διαμόρφωση ειδικού δασμολογικού και φορολογικού καθεστώτος - Τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, που πρωτοεφαρμόστηκαν - Τον ειδικό αναπτυξιακό νόμο, που η ισχύς του αφορούσε τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. - Τους γενικής ισχύος αναπτυξιακούς νόμους, με τις ειδικές προβλέψεις και ενισχύσεις για τα νησιά. "Όλα αυτά τα μέτρα είχαν ως αποτέλεσμα να τονωθεί η τοπική παραγωγή, η οικονομική δραστηριότητα, η ανάπτυξη. Να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που επέτρεψαν στους κατοίκους να παραμείνουν στα ακριτικά νησιά μας. Τα μέτρα αυτά απέδωσαν τη σημαντική τουριστική και εν γένει οικονομική ανάπτυξη της Δωδεκανήσου", είπε ο κ. Καραμανλής αναφερόμενος στα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής. Υπογράμμισε όμως πως ό,τι επιτεύχθηκε στα Δωδεκάνησα, θεμελιώθηκε κυρίως στη φιλοτιμία, το δημιουργικό πνεύμα και την επιχειρηματικότητα των ανθρώπων τους. Ο πρωθυπουργός έδωσε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα που τώρα υλοποιούνται και σε εκείνα που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ανάπτυξη των νησιών και τόνισε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει ολοκληρωμένη Νησιωτική Πολιτική, υλοποιεί συγκροτημένο σχέδιο αναπτυξιακών παρεμβάσεων σε κάθε νησί μας, που διασφαλίζουν την αναζωογόνηση του παραγωγικού ιστού, διατηρήσιμη ανάπτυξη σε όλους τους τομείς, ανταγωνιστικότητα, ποιότητα παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών.

Εξειδικεύοντας ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι: - Στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, υποβλήθηκαν 100 επενδυτικά σχέδια για τα Δωδεκάνησα και έχουν ήδη υπαχθεί 88, αυξήθηκαν οι επιδοτήσεις και ενισχύθηκαν οι επενδυτικές πρωτοβουλίες παλιών και νέων επιχειρήσεων - Στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ τα προενταγμένα και οριστικά ενταγμένα έργα ξεπέρασαν τα 230, με προϋπολογισμό περίπου 64 εκ. Ευρώ - Η αποτελεσματική απορρόφηση των κοινοτικών πόρων χρηματοδοτεί, μαζί με την εθνική συμμετοχή, ένα πρωτόγνωρο πρόγραμμα κατασκευής έργων υποδομής (οδικοί άξονες, λιμάνια, νοσοκομεία, νέα σχολικά κτήρια, εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού) στα νησιά μας - Εφαρμόζεται ο νέος φορολογικός νόμος που έχει μειώσει τα φορολογικά βάρη για τις επιχειρήσεις - Αξιοποιείται το ολυμπιακό κεκτημένο, ώστε να αναβαθμιστεί η τουριστική βιομηχανία της χώρας και να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος. Ο πρωθυπουργός επικέντρωσε ειδικά στην τουριστική πολιτική αναφέροντας πως στοχεύει στον ποιοτικό τουρισμό για δώδεκα μήνες το χρόνο.

Δήλωσε ότι τον στόχο αυτό, υπηρετεί η επανίδρυση του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, η ανασυγκρότηση των υπηρεσιών του ΕΟΤ, η αναδιοργάνωση των Γραφείων Τουρισμού εντός και εκτός Ελλάδας, η διαφημιστική προβολή της χώρας στο εξωτερικό και ο διπλασιασμός των σχετικών δαπανών στον προϋπολογισμό, το νέο διαφανές θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, που παραμερίζει γραφειοκρατικά εμπόδια, μειώνοντας σημαντικά το χρόνο και το κόστος ίδρυσής τους. Καταλήγοντας ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι για τον ίδιο σκοπό η κυβέρνηση προχώρησε στην εκπόνηση ολοκληρωμένου Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού και τοπικών Χωροταξικών Σχεδίων, που ενθαρρύνουν ακόμη περισσότερο τις επενδύσεις, ειδικά στον τουρισμό και τη μεταποίηση, αλλά και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, για την προστασία του περιβάλλοντος, που αποτελεί για τη χώρα μας ίσως το πολυτιμότερο κεφάλαιό της.

Στην επετειακή εκδήλωση στο Ευγενίδειο Ίδρυμα παραβρέθηκαν ο η πρόεδρος της Βουλής κυρία Αννα Μπενάκη - Ψαρούδα, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας , ο πρέσβης των ΗΠΑ Τσαρλς Ρις, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο Γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ, Λευτέρης Ζαγορίτης και ο υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αριστοτέλης Παυλίδης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό και προσφώνησε τον πρωθυπουργό καθώς ήταν ο διοργανωτής της εκδήλωσης