Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2007

Τετραήμερα Πολιτισμού σε νησιά της άγονης γραμμής

Πολιτιστικές εκδηλώσεις σε 13 νησιά της άγονης γραμμής με τίτλο ‘Άγονη Γραμμή Γόνιμη, διοργανώνει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Διάδραση», ξεκινώντας την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου από τη Δονούσα και με επόμενους σταθμούς την Ηρακλειά και την Αμοργό. Στη συνέχεια θα συμπεριληφθούν και η Φολέγανδρος, η Σίκινος, η Κάσος και οι Φούρνοι. Το πρόγραμμα Άγονη Γραμμή Γόνιμη, τον γενικό συντονισμό του οποίου έχει ο Στέφανος Νόλλας, απευθύνεται κυρίως σε παιδιά αλλά και σε μεγάλους και περιλαμβάνει εκδηλώσεις σχετικές με τον κινηματογράφο, το θέατρο, τη φωτογραφία και το βιβλίο.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα, έχει ως εξής:

Ημέρα Ψηφιακού Πολιτισμού
Στα παιδιά θα δοθούν ψηφιακές μηχανές και με την βοήθεια μιας φωτογράφου θα αποτυπώσουν αγαπημένες γωνιές του τόπου τους. Από αυτές θα επιλεγούν κάποιες φωτογραφίες και μαζί με δικές τους μικρές εκθέσεις θα εκδοθεί ένας «εναλλακτικός τουριστικός οδηγός» γραμμένος και εικονογραφημένος αποκλειστικά από τους μικρούς κατοίκους του νησιού.
Θεατρικό Παιχνίδι / Τεχνικές Τσίρκου / Κρουστά
Τα παιδιά θα παρακολουθήσουν θεατρικό εργαστήρι, θα μυηθούν στον μαγικό κόσμο του τσίρκου και θα μάθουν τις βασικές αρχές του ρυθμού και τρόπους να κατασκευάζουν αυτοσχέδια κρουστά.
Κατασκευή μάσκας
Το μάθημα αυτό απευθύνεται σε παιδιά που θα χρησιμοποιήσουν την φαντασία τους και διάφορα υλικά για την κατασκευή μασκών.
Κινηματογραφικές προβολές
Για ένα τετραήμερο θα προβάλλονται ταινίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου που παραχωρήθηκαν από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Οι προβολές απευθύνονται σε ενήλικες.
Εμπλουτισμός βιβλιοθηκών
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών, το Υπουργείο Παιδείας και το Κολλέγιο Αθηνών έχουν προσφέρει βιβλία που θα διατεθούν στις βιβλιοθήκες των νησιών.
Διοργάνωση:
Διάδραση, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού.
Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και έχουν την υποστήριξη του Υπουργείου Αιγαίου και του Υπουργείου Παιδείας. Πληροφορίες: Διάδραση, Πάρνηθος 33 Παλαιό Ψυχικό 154 33, τηλ: 210-6722100, e-mail:sno13@yahoo.gr