Πέμπτη 1 Μαρτίου 2007

Eγκαινιάζεται στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων αναδρομική έκθεση εικαστικών έργων του Δωδεκανήσιου λαϊκού καλλιτέχνη Βασίλη Ν. Χατζηβασίλη

Στις 2 Μαρτίου 2007 εγκαινιάζεται στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, που βρίσκεται στο Πάρκο Ελευθερίας στην Αθήνα, αναδρομική έκθεση εικαστικών έργων του Δωδεκανήσιου λαϊκού καλλιτέχνη Βασίλη Ν. Χατζηβασίλη (1918 – 2005). Χορηγός αυτής της εκθέσεως ορίστηκε, με απόφαση του Υπουργού Αριστοτέλη Α. Παυλίδη, το Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Την συγκεκριμένη πολιτισμική εκδήλωση διοργανώνουν τα παροικιακά σωματεία : α) Σύλλογος των απανταχού Καρπαθίων (Πειραιώς), β) Σύλλογος των εν Ελλάδι Κασίων (Αθηνών) και γ) Αδελφότητα των απανταχού Ολυμπιτών Καρπάθου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» (Πειραιώς) με την πρόθεση να τιμήσουν το έργο και την πολιτισμική προσφορά του Δωδεκανήσιου λαϊκού δημιουργού.
Ο πολυτάλαντος καλλιτέχνης Βασίλης Ν. Χατζηβασίλης γεννήθηκε στην Όλυμπο της Καρπάθου το 1918 και ήταν γιος του Ολυμπίτη λαϊκού επίσης καλλιτέχνη Νικολή Β. Χατζηβασίλη. Τα πρώτα του παιδικά χρόνια τα πέρασε στο χωριό του αλλά νωρίς η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην γειτονική Κάσο, όπου μαθήτευσε κοντά στον αμμοκονιαστή – πλαστουργό και λαϊκό ζωγράφο πατέρα του, ο οποίος γνωστός με το όνομα Μορφινός, εργάστηκε εκεί επί σειρά ετών αφήνοντας αξιόλογο έργο σε ιδιωτικές και δημόσιες κατασκευές.
Προπολεμικά ήδη, κυρίως όμως μεταπολεμικά, αρχίζει ν΄ ασχολείται με την τέχνη του αμμοκονιαστή στην καλλιτεχνική της διάσταση διακοσμώντας με πρωτότυπες συνθέσεις σπίτια εκκλησίες και άλλα κτίσματα. Βασική του θεματολογία η ιστορία του λαού μας σε όλες της τις περιόδους, ξεκινώντας από τη μυθολογία και την Αρχαία Ελλάδα, ως το Βυζάντιο, την Επανάσταση του ’21 και τον Βενιζέλο. Η χριστιανική πίστη και η τεράστια λαϊκή παράδοση της Ολύμπου κατέχουν επίσης μιαν εξέχουσα θέση στο όλο έργο του.
Τα δημιουργήματά του βρίσκονται σήμερα διάσπαρτα στην γενέτειρά του, στα άλλα χωριά της Καρπάθοου, στην Κάσο αλλά και στη Ρόδο, όπου εγκαταστάθηκε στα γηρατειά του επιδιδόμενος με ιδιαίτερη έμφαση στη ζωγραφική σε όλες τις εκδοχές.
Η τεχνοτροπία του, αν και επηρεασμένη κατά περίπτωση από τα διδάγματα ενός ιδιότυπου κλασικισμού, έχει έντονη ιδιοπροσωπία διατηρώντας ένα στιβαρό και ταυτόχρονα αυθεντικά λαϊκό ύφος, που τον κατατάσσει αβίαστα ανάμεσα στους σπουδαίους λαϊκούς μας δημιουργούς.
Στα εγκαίνια της έκθεσης, που θα πραγματοποιηθούν στις 7.30 μ.μ. την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2007 την οποία θα «προλογίσει» ο Υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Αριστοτέλης Α. Παυλίδης, θα μιλήσουν για τον καλλιτέχνη και το έργο του οι:α) Γιώργος Ν. Τσαμπανάκης, ιστορικός ερευνητής, β) Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, τακτικός καθηγητής Λαογραφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, γ) Δημήτρης Α. Φιλιππίδης, ομότιμος καθηγητής Πολεοδομίας και Χωροταξίας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.
Η έκθεση που επιμελούνται οι Γιώργος Ν. Τσαμπανάκης και Γιάννης Β. Χατζηβασίλης θα διαρκέσει ως τις 31 Μαρτίου και θα είναι επισκέψιμη στο κοινό σύμφωνα με το πρόγραμμα λειτουργίας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.

(Σ.Σ.Ευχαριστούμε για την αποστολή του δελτίου τύπου τον κ. Γιώργο Γιωργάκη από την Όλυμπο της Καρπάθου www.olymbos.org)