Δευτέρα 12 Μαρτίου 2007

Επιτυχημένες οι εκδηλώσεις για την Ενσωμάτωση στην Αμερική



Στην καρδιά της Νέας Υόρκης, στο ιστό του ξενοδοχείου Hensley, απέναντι στο Central Park, όπου έμεναν ο Υπουργός Αιγαίου Αριστοτέλης Παυλίδης και ο Νομάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης κυμάτιζε η Ελληνική σημαία για να διαλαλήσει στις εκατοντάδες ενοίκους του ξενοδοχείου και στις χιλιάδες περαστικούς ό,τι οι Δωδεκανήσιοι της Αμερικής γιόρταζαν την 59η επέτειο της Δωδεκανήσου με την μητέρα Ελλάδα. Την εφετινή γιορτή λάμπρυνε η παρουσία του Υπουργού Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής και του Νομάρχη Δωδεκανήσου. Την Παρασκευή, 9η Μαρτίου, μια δωδεκαμελής αντιπροσωπία, αποτελουμένη από την Γενική πρόξενο της Ελλάδας κ. Αικατερίνη Μπούρα, τον πρόεδρο της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Γιάννη Κορδιστό και άλλους Δωδεκανησίους υπεδέχθησαν τους κ. Παυλίδη και Μαχαιρίδη με την συνοδεία τους στο αεροδρόμιο Kennedy της Νέας Υόρκης. Στην συνέχεια μετέβησαν στο κέντρο Εσπερίδες της Αστόριας όπου αντάλαξαν τις πρώτες απόψεις και συζήτησαν το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων.

Την επομένη, Σάββατο, οι κ. Παυλίδης και Μαχαιρίδης με την συνοδεία τους μετέβησαν στο New Jersey, όπου βρίσκεται η μεγάλη Καρπαθιακή παροικία, για να επισκευθούν το «Καρπάθικο Σπίτι της Αμερικής», ένα από τα πιο οργανωμένα ομογενειακά πολιτιστικά κέντρα. Εκεί τους περίμεναν οι εκπρόσωποι και τα στελέχη της Καρπαθιακής παροικίας και μετά από μια σύντομη ξενάγηση του Καρπάθικου Σπιτιού ακολούθησε ανοικτή συγκέντρωση. Έγινε ανταλλαγή απόψεων και ενημέρωση για τα προβλήματα που απασχολούν τα νησιά μας και την παροικία μας. Στην συνέχεια οι εκπρόσωποι των Καρπαθίων παρέθεσαν γεύμα στο εστιατόριο Chestnut Chateau των συμπατριωτών μας Μανώλη και Σόφης Νιοτή.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις άρχισαν από το πρωΐ της Κυριακής. Το γνωστό ραδιοφωνικό πρόγραμμα Cosmos FM αφιέρωσε μιάμιση ώρα για τα Δωδεκάνησα και την εορτή με κύριους ομιλητές τους κ. Παυλίδη και Μαχαιρίδη. Το πρόγραμμα περιελάμβανε δωδεκανησιακά τραγούδια, συμαντικές πληροφορίες από την ιστορία της Δωδεκανήσου και αφηγήσεις επιζόντων Δωδεκανησίων αγωνιστών. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο είχε δημοσιευθεί στον Εθνικό Κήρυκα της Νέας Υόρκης, άρθρο του Μανώλη Κασσώτη για τους αγώνες των Αποδήμων Δωδεκανησίων για την απελευθέρωση και ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα. Η εορτή συνεχίστηκε με την Θεία λειτουργία και δοξολογία στον καθεδρικό ναό της Αστόριας, που τέλεσε ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας αρχιμανδρίτης Απόστολος Κουφαλάκης, από την Ρόδο, βοηθούμενος από τους ιερείς Γεώργιο Αναστασίου, από την Κω, και Ιωάννη Ανδρεάδη, από την Κάρπαθο. Ακολούθως εψάλει επιμνημόσυνος δέηση για τους γνωστούς και αγνώστους ήρωες της Δωδεκανησιακής Ελευθερίας που θυσίασαν τη ζωή τους, για να αναπνεύσουν τον αέρα της λευτεριάς οι επόμενες γεννεές, μετά από 637 χρόνια σκλαβιάς.

ΣΤΗΝ κεντρική εκδήλωση, με συντονιστές τους Μανώλη Κασσώτη και Τιμολέων Κόκκινο, το πρόγραμμα παρουσίασε η Αννα Μαρία Ανδριώτη, παρουσία πλέον των 500 συμπατριωτών μας και φίλων ομογενών. Η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής Νέας Υόρκης με την Φλώρα Κύρου τραγούδησαν το Υπερμάχω, τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδος, τον Εθνικό Ύμνο της Αμερικής και τον Ύμνο της Δωδεκανήσου. Παρευρέθηκαν, ο αρχιμανδρίτης Κουφαλάκης, η Γεν. πρόξενος της Ελλάδος Αικατερίνη Μπούρα, η Γεν. πρόξενος της Κύπρου Μάρθα Μαυρομάτη και ο πολιτειακός βουλευτής της Νέας Υόρκης Μιχάλη Γιάνναρη. Ψηφίσματα απέστηλαν η Βουλή και η Γερουσία της Νέας Υόρκης και η ομοσπονδιακή βουλευτής Caroline Malone.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Υπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε στο νόημα της εορτής και στα επιτεύγματα των Δωδεκανησίων και ιδιαίτερα ετόνησε ότι όταν βρίσκεται στην Αμερική μεταξύ των ομογενών αισθάνεται περισσότερο Έλληνας. Στην συνέχεια, ο κ. Νομάρχης στην ομιλία αναφέρθηκε στην μετανάστευση των Δωδεκανησίων στην Αμερική και στους αγώνες τους για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου. Ο κ. Νομάρχης τόνισε ότι οι Δωδεκανήσιοι της Αμερικής κατόρθωσαν να δημιουργήσουν φιλοδωδεκανησιακό πνεύμα μεταξύ των Αμερικανών και συνέβαλαν αποτελεσματικά στην απόδοση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα. Ο κ. Νομάρχης έκανε ειδική αναφορά στην επανέκδοση, υπό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, του βιβλίου του Νικολάου Μαυρή (Ελληνικά Δωδεκάνησα 1944), στα Αγγλικά και στα Ελληνικά. Το βιβλίο περιέχει μηνήματα 150 και πλέον επιφανών Αμερικανών, πολιτικών και διανοουμένων. Πρός τους παρευρεθέντες ο κ. Νομάρχης δώρισε από ένα βιβλίο.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με απαγγελίες της Καλλιόπης Κωνσταντινίδη (Ελεύθερα Δωδεκάνησα), Μαρίας Χατζηκωσταντή (Ενσωμάτωση Δωδεκανήσου) και την Φλώρας Κύρου (Ο χορός της Λευτεριάς). Επίσης τα χορευτικά της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας και των συλλόγων Καρπαθίων, Καλυμνίων και Νισυρίων χόρεψαν τους παραδοσιακούς χορούς των νησιών μας. Η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής Νέας Υόρκης με τους Γιώργο Χατζηνικολάου στο βιολί και τον Γιάννη Θέμελη στο λαούτο τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια. Το πρόγραμμα έκλεισε με το ευχαριστήριο του προέδρου της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Γιάννη Κορδιστού. Μετά το πέρας της γιορτής η Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία παρέθεσε γεύμα στους κ. Υπουργό και Νομάρχη και στην συνοδεία τους στο εστιατόρειο «Δημήτρης». Παρευρέθησαν 50 περίπου Δωδεκανήσιοι στους οποίους δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά και να ανταλάξουν απόψεις με τους φιλοξενούμενους μας.

Εμ. Κασσώτης