Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Αναδρομική έκθεση του Ανατολή Λαζαρίδη

Εργο του Ανατολή Λαζαρίδη με τίτλο, «Το παιδί με το κοκόρι».
Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει -έως τις 30 Ιουνίου- στη Δημοτική Πινακοθήκη (Πειραιώς 51), έργα του Ανατολή Λαζαρίδη, που αποτελούν δωρεά της συζύγου του Άννας Λαζαρίδη, προς την Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων.
Στην αναδρομική αυτή έκθεση, παρουσιάζονται συνολικά 65 έργα. Οι δημιουργίες είναι γλυπτά, χαρακτικά, σχέδια και έργα ζωγραφικής, από τη δεκαετία του '60, κυρίως, και μεταγενέστερα, τα οποία αντιπροσωπεύουν με ευκρίνεια την ώριμη φάση της δουλειάς του καλλιτέχνη και εμπλουτίζουν τις συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Σε αντίθεση με τα γλυπτά έργα του -στα οποία διακρίνεται για το ρεαλισμό στην απόδοση των μορφών-, ο Λαζαρίδης στη ζωγραφική και τη χαρακτική πειραματίζεται με διαφορετικά κινήματα και τάσεις -ρεαλισμός, εξπρεσιονισμός, μεταφυσική ζωγραφική κ.λπ.-, διατηρώντας όμως κάθε φορά τις δικές του θέσεις ως προς το ρόλο της τέχνης. Σε πολλά έργα του υπάρχει το στοιχείο του συμβολισμού ή της ειρωνείας, με την οποία διατυπώνει κριτικά σχόλια για ευρύτερα θέματα κοινωνικού περιεχομένου.

Ο Ανατολής Λαζαρίδης υπήρξε πολυσήμαντος δημιουργός. Ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης, κριτικός λογοτεχνίας και εικαστικών τεχνών, εικονογράφος βιβλίων και ποιητής, άφησε πολυδιάστατο έργο.

Προτομές, ηρώα και ταφικά μνημεία του έχουν στηθεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Ευρυτανία, Αθήνα, Κάσος-μνημείο της ελευθερίας στη πλατεία του Δημαρχείου στο Φρύ, Ήπειρος). Συνεργάστηκε ως κριτικός τέχνης με εφημερίδες της Αλεξάνδρειας και της Αθήνας. Ήταν μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τέχνης Μεταλλίου (FIDEM), και εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Διεθνή Ομοσπονδία Φωτογραφικής Τέχνης.