Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Πάλι εκτός άγονων γραμμών ο κ. Μάκης Αγούδημος

Νέα τροπή παίρνει το σίριαλ του διαγωνισμού για τις άγονες γραμμές αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς χθες η αρμόδια επιτροπή αποφάσισε να θέσει τελικά εκτός διαγωνισμού τις πλοιοκτήτριες εταιρείες του κ. Μάκη Αγούδημου.

Η επιτροπή απεφάνθη ότι «οι υπεύθυνες δηλώσεις (περί μη οφειλής επίναυλου) των εταιρειών "Πάρος ΝΕ", "Ικαρία ΝΕ" και "Κάσος ΝΕ" περιέχουν ψευδή, ανακριβή στοιχεία και σύμφωνα με το άρθρο 27, σελ. 21 της διακήρυξης προτείνει ομόφωνα την απόρριψη των προσφορών τους».

Η επιτροπή εξέτασε τη νομιμότητα των υπεύθυνων δηλώσεων μετά από σχετική καταγγελία της εταιρείας "Νίκη Σαμοθράκης" του κ. Φώτη Μανούση, σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες θυγατρικές της GA Ferries του κ. Αγούδημου, δεν είχαν καταβάλει εμπροθέσμως, ως όφειλαν, τον αναλογούντα για την κάθε μία εταιρεία επίναυλο για το 2008.

Η Επιτροπή ζήτησε τη συνδρομή της Διεύθυνσης Θαλασσίων Συγκοινωνιών του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για τη διερεύνηση της καταγγελίας. Από την προσκόμιση των σχετικών εγγράφων προέκυψε ότι οι τρεις πλοιοκτήτριες εταιρείες ισάριθμων πλοίων του κ. Αγούδημου, είχαν καταβάλει ένα μέρος του οφειλόμενου για το 2008 επίναυλου τέσσερις ημέρες μετά την υπογραφή της υπεύθυνης δήλωσης και ένα άλλο μέρος μετά την ημερομηνία διενέργειας του διαγωνισμού.

Μετά την εξέλιξη αυτή η Επιτροπή έκρινε ότι πρέπει να απορριφθούν οι προσφορές των εν λόγω εταιρειών.

Να σημειωθεί ότι αρχικά η Επιτροπή είχε απορρίψει τις προσφορές του κ. Αγούδημου γιατί διαπίστωσε πρόβλημα στο μετοχολόγιο των εταιρειών. Στη συνέχεια όμως έκανε δεκτές τις ενστάσεις των τριών εταιρειών και απεδέχθη τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό. Στο μεταξύ όμως η εταιρεία «Νίκη Σαμοθράκη» είχε προχωρήσει στην καταγγελία στο ΥΕΝΑΝΠ σχετικά με τον επίναυλο.

Από τα έγγραφα προκύπτει ότι η καταγγελία έγινε στις 13/3/2009 και η Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών απάντησε στις 7/5 αφού πρώτα ενημερώθηκε από τη Διεύθυνση Θαλασσίων Μεταφορών της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου στις 7/4/2009. Η καταγγελία , τελικά εξετάσθηκε μαζί με τα προσκομισθέντα έγγραφα σε τρεις συνεδριάσεις της επιτροπής στις 8/5, 12/5 και χθες 13/5, στην οποία έλαβε και την απόφαση περί απόρριψης των προσφορών.

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ