Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Απαραίτητος από τον Ιούλιο ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης - Α.Μ.Κ.Α

Από τον Ιούλιο του 2009 όλοι οι πολίτες της χώρας θα έχουν το δικό τους μοναδικό και υποχρεωτικό αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης – Α.Μ.Κ.Α.

O Α.Μ.Κ.Α. αποτελεί την ταυτότητα εργασίας και ασφάλισης κάθε πολίτη σε όλες τις συναλλαγές του, που αφορούν στην εργασία και στην ασφάλιση: στη διαδικασία έναρξης απασχόλησης και ασφάλισης, στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, στην έκδοση ή ανανέωση βιβλιαρίου ασθενείας, στην παραλαβή της σύνταξης ή άλλων ασφαλιστικών παροχών και επιδομάτων.

Ο ΑΜΚΑ - απαραίτητος από τον Ιούλιο του 2009 - θα αποδίδεται στους πολίτες από τα ΚΕΠ όλης της χώρας καθώς και από τα 125 γραφεία ΑΜΚΑ που έχει δημιουργήσει το Υπουργείο Απασχόλησης στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Παράλληλα, οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται από την τηλεφωνική γραμμή 11131 (χωρίς χρέωση), αλλά και από τη διαδικτυακή πύλη, στη διεύθυνση www.amka.gr

Μετά την απόδοση του Α.Μ.Κ.Α., κάθε πολίτης θα παραλάβει και την Κάρτα Κοινωνικής Ασφάλισης. Έως σήμερα η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικών Ασφαλίσεων Α.Ε. (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.), ως ο αρμόδιος φορέας, έχει αποδώσει μηχανογραφικά Α.Μ.Κ.Α. σε περίπου 7.000.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους και μέχρι σήμερα έχει αποστείλει 2.000.000 Κάρτες Κοινωνικής Ασφάλισης σε δικαιούχους.

Τι είναι ο αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης.

Είναι ο αριθμός «ταυτότητας» του πολίτη για την Κοινωνική Ασφάλιση Ο αριθμός αυτός θα είναι από τον Ιούνιο του 2009 απαραίτητος για τον καθένα μας προκειμένου :

· Να εργαστεί

· Να ασφαλιστεί

· Να έχει ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη

· Να συνταξιοδοτηθεί

· Να έχει κ λη άλλη παροχή, επίδομα ή βοήθημα.

Επομένως όλοι οι ασφαλισμένοι (άμεσα και έμμεσα) και συνταξιούχοι της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του ΟΓΑ καθώς επίσης και κάθε πρόσωπο που εργάζεται ή πρόκειται να αναλάβει εργασία εντός των ορίων της χώρας οφείλουν άμεσα να αποκτήσουν ΑΜΚΑ.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι :

  1. Για Έλληνες υπηκόους : Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή δελτίο ελληνικής στρατιωτικής ταυτότητας. Για ανήλικα άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα, απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης από το γονέα ή το νόμιμο εκπρόσωπό του.
  2. Για ξένους υπηκόους :

· Δελτίο ταυτότητας ομογενούς ή δελτίο ταυτότητας –αντίστοιχο της ελληνικής αστυνομικής ή διαβατήριο ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης επίσημα μεταφρασμένο στα ελληνικά– όταν δεν υπάρχει δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο ή τα έγγραφα αυτά δεν περιέχουν τα ζητούμενα για τα ην απογραφή στοιχεία.

· Για ανήλικα άτομα που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, αρκεί η ληξιαρχική πράξη γέννησης.

· Απαραίτητα δικαιολογητικά εκτός των ανωτέρω σε περίπτωση απογραφής μέσω εκπροσώπου:

  1. Ταυτότητα ή διαβατήριο ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του εκπροσώπου και
  2. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986, ότι εκπροσωπεί τον απογραφόμενο.Τα προσκομιζόμενα έγγραφα πρέπει να είναι τα πρωτότυπα ή επικυρωμένα αντίγραφα αυτών.

Σε 1.405.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΟΓΑ στους οποίους έχει ήδη χορηγηθεί ΑΜΚΑ, αποστέλλονται οι κάρτες κοινωνικής ασφάλισης. Σε περίπτωση ύπαρξης δύο ή περισσότερων ΑΜΚΑ ο ενδιαφερόμενος πρέπει να καταθέσει στα ΚΕΠ ή στα Γραφεία ΑΜΚΑ των Ασφαλιστικών Ταμείων, δήλωση διπλοεγγραφής.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Από τον Ιούνιο του 2009, πριν από κάθε υποβολή αιτήματος στον ΟΓΑ για ασφάλιση, συνταξιοδότηση, παροχές υγείας και οικογενειακών επιδομάτων, προσώπων στα οποία δεν έχει χορηγηθεί ΑΜΚΑ, θα ακολουθείται πριν την διαβίβαση του αιτήματος η διαδικασία απόδοσης ΑΜΚΑ.