Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Στο έλεος του Θεού...

Καθυστέρηση στη μεταφορά με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ενός πολυτραυματία, θύμα τροχαίου ατυχήματος, καταγγέλλει ο σύλλογος νεολαίας Κάσου, με ανοιχτή επιστολή που έδωσε στη
δημοσιότητα.

Το περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, και αφορά ένα μέλος του 24 ετών το οποίο μεταφέρθηκε τελικά στη Ρόδο μετά από τρισήμισυ ώρες όπως επισημαίνει για να νοσηλευθεί στο νοσοκομείο.

Οι φίλοι του διαμαρτύρονται συγκεκριμένα για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρήθηκε και τονίζουν ότι οι ακρίτες της Ευρώπης που ζουν στο νησί είναι καταδικασμένοι και ξεχασμένοι.

Το περιστατικό επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος Κάσου κ. Δημήτρης Ερωτόκριτος, ο οποίος δήλωσε στη «Ροδιακή» ότι το ατύχημα σημειώθηκε γύρω στις 6 το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας και ότι το ελικόπτερο αναχώρησε από τη Ρόδο στις 8.30 το βράδυ, αφού έπρεπε να δώσει τη σχετική εντολή το ΕΚΑΒ το οποίο ενημερώθηκε προηγουμένως για την κατάσταση του νεαρού από τον τοπικό γιατρό.

Η πτήση για την Κάσο διαρκεί 55 λεπτά, ενώ αν υπολογιστεί ότι χρειάζεται και άλλη μία ώρα για την επιστροφή στη Ρόδο τότε εκτιμάται ότι ο τραυματίας έφτασε στο νοσοκομείο γύρω στις 10.30 το βράδυ αρκετές ώρες δηλαδή μετά το ατύχημα που είχε με τη μηχανή του.

Πάντως όπως τόνισε ο δήμαρχος κ. Ερωτόκριτος μία πτήση του ΕΚΑΒ δεν μπορεί να γίνει αμέσως αφού ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία με βάση τους νόμους που εφαρμόζονται, κάνοντας γνωστό ότι τελικά χτες ο νεαρός που έχει υποστεί κρανιοεγκεφαλική κάκωση και φέρει τραύματα σε όλο του το σώμα, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Με αφορμή το περιστατικό αυτό και το γεγονός ότι χρειάστηκε να γίνει νυχτερινή πτήση, ήρθαν στο φως και πολλές ελλείψεις που παρουσιάζει το νησί και ειδικά το αεροδρόμιό του, καθώς ενώ αναμενόταν το ελικόπτερο διαπιστώθηκε ότι οι ειδικοί προβολείς που θα το βοηθούσαν να προσγειωθεί ήταν… καμένοι.

Όπως έγινε γνωστό οι αρμόδιοι του αεροδρομίου είχαν ενημερώσει την ΥΠΑ για το πρόβλημα, όμως εκείνη το θεώρησε όπως φαίνεται άνευ σημασίας και φυσικά δεν φρόντισε για την επίλυσή του.

Σε εκκρεμότητα όμως βρίσκεται και η μεταφορά στη νέα αίθουσα καθώς το έργο εδώ και δύο χρόνια έχει τελειώσει όμως δεν έχει παραδοθεί λόγω μικρών ελλείψεων. Και όλα αυτά τη στιγμή που το αεροδρόμιο είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή των κατοίκων της Κάσου…

Η επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρει τα εξής: «Τελικά κύριοι μας αποδείξατε πως αυτό που για εμάς είναι το υπερτατο αγαθό για εσάς δεν έχει καμία αξία.

Οταν η ζωή ενός εικοσιτετράχρονου αγοριού κρέμεται στην αναλγησία ενός κράτους τότε ναι, μας αποδείξατε περίτρανα πως για εσάς η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία. Σήμερα 24/1/2011 και περίπου στις 18.15 ο φίλος μας ο Ηλίας είχε ένα σοβαρότατο ατύχημα με την μηχανή του.

Βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση και παρα παρα πολλα άλλα τραυματα. Τι και αν το προσωπικό του Ιατρείου του νησίου μας έδινε την ψυχή του να προσφέρει μια αξιοπρεπή νοσηλεία στον Ηλία, τι και αν ο γιατρός μας κ.κ. Συμσερίδης φώναζε "αφήστε τις κουβέντες και στείλτε το ελικόπτερο" , τίποτα, το κράτος πάλι κώφευε.

Ο Ηλίας διακομίστηκε τελικά στις 21,40 περίπου και η αποκατάσταση του εξαρτάται από το θεό και από αυτους που καθυστερούν να συνειδητοποιήσουν τι συμβαίνει γύρω τους.

Τρείς ώρες και τριάντα λεπτά περίπου αναμονή για ένα νέο ανθρωπό 24 ετών που δίνει την δική του μάχη. Αυτά συμβαίνουν στα νότια σύνορα τις ευρωπαικής ένωσης όπου μία χούφτα ανθρώποι ζούν γιατί αγαπάνε τον τόπο τους και δεν θέλουν να ερημώσει.

Εσείς τους διώχνετε σαν να μην σας νοιάζει ότι υπάρχουν καν. Και πάλι σας ευχαριστούμε που μας επιβεβαιώσατε όλα αυτά που πιστεύουμε για εσάς.

Ηλία σε αγαπάμε οι προσευχές όλων μας είναι μαζί σου.
Εκ του συλλόγου νεολαίας Κάσου. «Nέα Κασος».


Πηγή : Ροδιακή