Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008

Συνεδρίαση με θέμα το Ακτοπλοικό

Την Δευτέρα 25 Αυγούστου διοργανώθηκε από την Κοινότητα Ολύμπου Καρπάθου, και από Συλλόγους των Καρπαθίων εσωτερικού και εξωτερικού, στο μέγαρο της Ευαγγελίστριας Πηγαδίων, Παγκαρπαθιακό Συνέδριο, με θέμα «Τουριστική Ανάπτυξη της Καρπάθου και Πολιτιστική κληρονομιά των Καρπαθίων».

Στα πλαίσια του συνεδρίου το Επαρχείο Καρπάθου –Κάσου ανέλαβε τον συντονισμό της συζήτησης για το Συγκοινωνιακό πρόβλημα της Επαρχίας με έμφαση στο ακτοπλοϊκό. Ακούστηκαν εισηγήσεις και εκφράστηκαν προτάσεις για την άμεση και έμμεση επίλυση του προβλήματος που έχει ζωτική σημασία για την ανάπτυξη του Τουρισμού.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν : Εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Καρπάθου –Κάσου Αρχιμ. π Καλλ. Μαυρολέων, ο Έπαρχος Καρπάθου -Κάσου Μιχ. Ερωτόκριτος, Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, ο Δήμαρχος Καρπάθου Μιχ. Ιωάννίδης, και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Κασίων Δημ. Ερωτόκριτος, και μέλη του Δημ. Συμβουλίου, Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ολύμπου Κων. Τσαμπανάκης και μέλη του Κοιν Συμβουλίου, ο Μαν. Σακέλλης Καθηγητής Πανεπιστημίου, ο Μιχ. Σακέλλης Διευθύνων Σύμβουλος της Blue Star Ferries, και ο Βας. Μηναϊδης Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Δωδ/σου , εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων του νησιού: Εμπορικού, Ξενοδόχων, αυτοκινητιστών, Στρατιωτικοί και πλήθος κόσμου.

Εισηγήσεις ανέπτυξαν:

Για το θέμα: «Ίδρυση Εταιρίας Λαϊκής Βάσης (Καρπάθου-Κάσου)»

  • Μανώλης Σακέλλης , Καθηγητής Πανεπιστημίου,
  • Μιχάλης Ερωτόκριτος, Έπαρχος Καρπάθου –Κάσου.
  • Μιχάλης Σακέλλης , Διευθύνων Σύμβουλος της Blue Star Ferries, και ο
  • Βασίλης Μηναϊδης , Οικονομολόγος , Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Δωδ/σου.

Οι παριστάμενοι εκ μέρους της τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, αλλά και εκπρόσωποι φορέων του Τουρισμού, αντιλαμβανόμενοι την σοβαρότητα του προβλήματος και προκειμένου να ενεργήσουν για την όσον το δυνατόν συντομότερη επίλυσή του, έθεσαν δύο άξονες δράσης:

  • Την βραχυπρόθεσμη λύση που προτάθηκε μετά την επίσκεψη του Επάρχου Καρπάθου –Κάσου, συνοδευόμενου από τον Πρόεδρο της Κοινότητος Ολύμπου στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, και κύριο αίτημα την δρομολόγηση νέων σύγχρονων και ταχύτερων πλοίων στις επιδοτούμενες γραμμές από τη 1η Νοεμβρίου.

    Ο Έπαρχος ενημέρωσε ακόμα ότι οι ενέργειες του Επαρχείου, συντονίστηκαν με βάση τις αποφάσεις του Επαρχιακού Συμβουλίου και τα πορίσματα των δύο ευρέων συσκέψεων με τους φορείς του νησιού που προηγήθηκαν στο Επαρχείο ειδικά για το ακτοπλοϊκό ζήτημα και που για τα πορίσματά τους επίσης έλαβε γνώση ο Υπουργός κατά τα ανωτέρω. Οι Δήμαρχοι Καρπάθου –Κάσου, καθώς επίσης και ο πρόεδρος της Κοινότητας Ολύμπου, επιφυλάχτηκαν να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις στο Υπουργείο, μετά από αποφάσεις που θα λάβουν τα Συμβούλια τους σε προσεχείς συνεδριάσεις.

  • Για την μακροπρόθεσμη αλλά οριστική επίλυση του ακτοπλοϊκού προβλήματος, τέθηκε το ζήτημα της διερεύνησης ίδρυσης Ναυτιλιακής Εταιρίας Λαϊκής Βάσης Καρπάθου –Κάσου. Η πρόταση βρήκε πολλούς υποστηρικτές και προκειμένου να διερευνηθεί στην ουσία της, προτάθηκε η σύσταση προσωρινής επιτροπής. Τα μέλη της Επιτροπής αυτής είναι ο Μητροπολίτης Καρπάθου –Κάσου ή εκπρόσωπός του, εκπρόσωποι από το Επαρχείο Καρπάθου –Κάσου, τους Δήμους Καρπάθου, Κάσου, την Κοινότητα Ολύμπου, την Ένωση ξενοδόχων Δωδεκανήσου, τον οικονομολόγο ορκωτό λογιστή Μανόλη Σακέλλη και το νομικό ….. Μιχαηλίδη.