Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Πρόστιμο για την μη καταβολή εισφορών υπέρ τρίτων στο Λιμάνι της Κάσου

Οι υπέρ τρίτων κρατήσεις που μάλιστα δεν είναι ανταποδοτικές εξακολουθούν να ταλαιπωρούν την ακτοπλοΐα, τους επιβάτες αλλά και τους ναυτικούς πράκτορες στα νησιά καθώς η πολιτεία αρνείται επιμόνως να εξετάσει το όλο θέμα, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας.

Τελευταίο «θύμα» των μη ανταποδοτικών τελών που επιβαρύνουν το ακτοπλοϊκό εισιτήριο ο ναυτικός πράκτορας της ΛΑΝΕ στην Κάσο ο οποίος εκλήθη σε απολογία και τιμωρήθηκε με πρόστιμο 150 ευρώ(!) από την Λιμενοσταθμάρχη της Κάσου γιατί δεν απέδωσε, όπως κατηγορήθηκε, τα αχθοφορικά δικαιώματα στους φορτοεκφορτωτές της Ένωσης Φορτοεκφορτωτών Καρπάθου.

Η συγκεκριμένη ένωση επιζητεί την καταβολή 0,50 λεπτών ανά επιβάτη για την παροχή αχθοφορικών υπηρεσιών και στο λιμάνι της Κάσου μετά από σχετική υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο πρώην υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης. Ωστόσο όπως κατάθεσε στην απολογία του ο ναυτικός πράκτορας, οι επιβάτες που επιβιβάζονται και αποβιβάζονται στο λιμάνι της Κάσου δεν απολαμβάνουν των αχθοφορικών υπηρεσιών για τις οποίες όμως καλούνται να καταβάλλουν 0,50 λεπτά ανά εισιτήριο.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει στην «απολογία» του «όπως γνωρίζετε τα αχθοφορικά δικαιώματα είναι ανταποδοτικό τέλος. Με ποίο σκεπτικό θα πρέπει να επιβαρύνω το επιβατηγό κοινό για υπηρεσία που δεν τους προσφέρεται;»

O ναυτικός πράκτορας ενημέρωσε για το γεγονός με επιστολή του και τον νέο υπουργό Εμπορικής ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αναστάσιο Παπαληγούρα και ζητά να ανακληθεί η προηγούμενη υπουργική απόφαση βάση της οποίας επεκτάθηκε η δικαιοδοσία της ΕΡΦΛ Καρπάθου και στο λιμάνι της Κάσου.

Προφανώς το όλο θέμα είναι μικρής οικονομικής σημασίας ωστόσο ενδεικτικό του υφιστάμενου απηρχαιωμένου καθεστώτος των κρατήσεων υπέρ τρίτων στα εισιτήρια της ακτοπλοΐας, κρατήσεις οι οποίες δεν είναι ανταποδοτικές.

Η προαναφερόμενη περίπτωση είχε γίνει αντικείμενο κριτικής και από Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας η οποία σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων επεσήμαινε ότι «η επελθούσα όμως ποινολόγηση των ναυτικών πρακτόρων των ανωτέρω λιμένων για την άρνησή τους να καταστούν εισπράκτορες της ΕΡΦΛ Κάσου και Καρπάθου μας αναγκάζει παράλληλα με τα ανωτέρω να καταγγείλουμε την ύποπτη ανοχή σας.

Είναι γνωστόν ότι οι τοπικοί λιμενάρχες είναι παράλληλα και Πρόεδροι των ΕΡΦΛ και για την ποινολόγηση των πρακτόρων και την καθιέρωση του εισπρακτικού συστήματος των ΕΡΦΛ αμείβονται με μισθό από την ΕΡΦΛ ανάλογα των εισπράξεών της. Συνεπώς το ακριβό εισιτήριο είναι προϊόν όχι της τιμής του ναύλου, που αποτελεί το 48 ή 52% της συνολικής τιμής του αλλά της εκάστοτε επιβαλλόμενης από εσάς εισπρακτικής πολιτικής εις βάρος των επιβατών, για την δήθεν «διαφυγούσα εργασία» κάποιων πολιτικών τοπικών φίλων. Όταν προ καιρού καταγγέλλαμε στο επιβατηγό κοινό την άρνησή σας για την κατάργηση των μη ανταποδοτικών κρατήσεων υπέρ τρίτων, μήπως οι υπηρεσίες του ΥΕΝ ΑΝΠ, σιωπούσαν ένοχα;»

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ