Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Εκπαίδευση στην προνοσοκομειακή φροντίδα Στην Κάσο ομάδα ειδικών υπό τον Δ. Βουρβαχάκη

Στην Κάσο μετέβη, το διάστημα από 22 ως 24 Αυγούστου, μία ομάδα εκπαιδευτών της Προνοσοκομειακής Φροντίδας μαζί με τον πρόεδρο της εταιρείας, Δημ. Βουρβαχάκη για εκπαίδευση Ιατρών, Νοσηλευτών, Μαιών, Αστυνομικών, Πυροσβεστών, Δασκάλων, Καθηγητών και Υπαλλήλων του Δήμου στη Βασική Υποστήριξη της Ζωής-Αυτόματη εξωτερική Απινίδωση-Πρώτες Βοήθειες σε Τραύμα.


Προνοσοκομειακή φροντίδα

Η μη κερδοσκοπική, εταιρεία “Προνοσοκομειακή Φροντίδα” ξεκίνησε τη λειτουργία της με το 1ο Σεμινάριο PHTLS(PreHospital Trauma Life Support) τον Μάιο του 2008 από ανθρώπους (διασώστες και γιατρούς) με μεράκι για τη σωστή αντιμετώπιση του συνανθρώπου τους, εκπαιδεύοντας κοινό και ειδικούς των υπηρεσιών υγείας.

Στα δυόμισι χρόνια λειτουργίας της έχουν διοργανωθεί 7 διήμερα Σεμινάρια Αντιμετώπισης Τραύματος (PHTLS-150 εκπαιδευμένοι) και δεκάδες Πιστοποιημένα Σεμινάρια “Βασικής Υποστήριξης της Ζωής-Αυτόματης Εξωτερικής Απινίδωσης” (BLS-AED - 500 εκπαιδευμένοι) της ΕΕΚΑΑΝ (Εθνική Επιτροπή Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης), στην Κρήτη.

Τα σεμινάρια προνοσοκομειακής φροντίδας PHTLS ξεκίνησαν στις ΗΠΑ το 1984 και εκπαιδεύουν όλους τους “διασώστες” που συμμετέχουν στην προνοσοκομειακή φροντίδα του τραυματία, δηλαδή γιατρούς, νοσηλευτές, πληρώματα ασθενοφόρων, πυροσβέστες, αστυνομικούς, ΕΜΑΚ, ακόμα και πολίτες ευαισθητοποιημένους στον τομέα της παροχής βοήθειας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Στην Ελλάδα το PHTLS ξεκίνησε το 1999 ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Ιωάννης Ανδρουλάκης, Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών και έχουν εκπαιδευτεί 2.500 <διασώστες> στα 7 κέντρα PHTLS και η ζήτηση παραμένει υψηλή.

Σκοπός του PHTLS, είναι η μείωση των προλήψιμων και άδικων θανάτων και ιδιαίτερα των αναπηριών. Είναι γνωστό ότι το 50% των τραυματικών θανάτων συμβαίνει πριν ο τραυματίας φθάσει στο νοσοκομείο. Ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσε να προληφθεί αν παρεχόταν η κατάλληλη προνοσοκομειακή φροντίδα στους τραυματίες.

Σωστό δίκτυο επικοινωνίας – ανταποκρίσεως με το μέρος του συμβάντος, γρήγορη και ακριβής πρωτογενή εκτίμηση του πολυτραυματία ή και γρήγορος απεγκλωβισμός, όταν απαιτείται, αναγνώριση απειλητικών για τη ζωή κακώσεων, όπως υποξαιμία–shock καθώς και αντιμετώπιση αυτών, σταθεροποίηση του τραυματία με σύγχρονη-άρτια ακινητοποίηση της Σ.Σ. και τέλος γρήγορη και ασφαλής του μεταφορά στο κοντινότερο και καταλληλότερο νοσοκομείο αποτελούν την επιτυχία της εφαρμογής του PHTLS.

Το σεμινάριο BLS/AED (Basic Life Support - Automated External Defibrillation) απευθύνεται κυρίως σε κοινό πού μπορεί κάποια στιγμή να είναι μάρτυρας μιας καρδιακής ανακοπής. Εκπαιδεύεται γι αυτό, στην παροχή καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, στην ασφαλή χρήση ενός ΑΕΑ (Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή), στην τοποθέτηση ενός αναίσθητου θύματος (που αναπνέει) σε θέση ανάνηψης καθώς και στη σωστή αντιμετώπιση της πνιγμονής. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του σεμιναρίου παρέχεται πιστοποίηση από την Εθνική Επιτροπή Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης (ΕΕΚΑΑΝ).

Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι η αναβάθμιση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των εκπαιδευομένων, αύξηση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητάς τους και κυρίως η αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Yγείας που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα.