Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Βιβλιοπαρουσίαση: «Τα ξύλινα καράβια της Κάσου»

      Την Παρασκευή 13ης Αυγούστου, στις 9 μ.μ. στο προαύλιο χώρο του Γυμνασίου-Λυκείου Κάσου, στο Φρυ, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του νέου βιβλίου του συμπατριώτη μας ερευνητή-συγγραφέα Μιχάλη Κ. Σκουλιού με τίτλο: «Τα ξύλινα καράβια της Κάσου».

    
Η συνοπτική αυτή μελέτη (420 έγχρωμων σελίδων, διαστάσεων 17 Χ 24 εκ.), είναι έργο ζωής για τον συγγραφέα. Είναι ένα βιβλίο εξαιρετικής σημασίας, που το βεληνεκές του ξεπερνά τα όρια ενός νησιού όπως η Κάσος. Η πλούσια ύλη του καλύπτει την ιστιοφόρο ναυτιλία της Κάσου, η οποία επέζησε χάρη στην ξυλοναυπηγική τέχνη και παράδοση από τα πανάρχαια χρόνια ως το τέλος του 19ου αιώνα. Και, περιέχει, ένα πλήθος από καταγραφές, τεχνικές λεπτομέρειες, ιστορικά στοιχεία, όπως ναυτιλιακά έγγραφα, άγνωστες φωτογραφίες, γκραβούρες, πίνακες πλοιάρχων, ονόματα σκαφών, αλλά και της τύχης που είχαν τα περισσότερα από αυτά, γλωσσάρι και πολλά άλλα ντοκουμέντα, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, δεξαμενή πληροφοριών για τους ναυτοδιδασκάλους, τους νομικούς, τους λαογράφους και πολλούς άλλους. Κοντολογίς είναι μία «κιβωτός μνήμης» για τις περισσότερες οικογένειες της Κάσου και όχι μόνο.
      Για το βιβλίο μίλησε ο Έπαρχος Καρπάθου-Κάσου κ. Μιχ. Ερωτόκριτος όπως και οι δημοσιογράφοι-συγγραφείς: Γιώργος Βαξεβανίδης, Μάρω Σωτηροπούλου-Φιλίππου, Νίκος Μαστροπαύλος και Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Τραγούδια των καραβιών και της θάλασσας απέδωσαν ο Νίκος Ξενάκης, ο Κώστας Κωνσταντίνου με την κόρη του την Έλενα, η Ισαβέλλα Εμίρη, η Βάσω Μπαραλή και ο Μάριος Ανδρέου.
       Στην εκδήλωση παρέστησαν: ο εκπρόσωπος των εκκλησιαστικών λειτουργών του νησιού μας, ο Δήμαρχος Κασίων κ. Δ. Ερωτόκριτος, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κασίων, μέλη του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Κασίων, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς κ. Γιάννης Φραγκούλης, ο πρόεδρος κ. Γιάννης Ζαχαριάδης και μέλη του Συλλόγου των Εν Ελλάδι Κασίων και άλλων σωματείων, εκπρόσωποι των χορηγών του βιβλίου: ο κ. Αντώνης Σακέλλης, από την ΤΕΟ SHIPPING CORPORATION, η κυρίες Φιφίκα Ζαχάρη- Ζαράρη και Αννεζούλα Ζαχάρη, από την SAINT MICHAEL SHIPPING Co LTD, ο κ. Αντώνης Λιόκουρας από την εταιρεία υγραερίου της PETROGAZ, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών και πλήθος κόσμου και επισκεπτών στο νησί μας.
       Το βιβλίο μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλείο Μάρκου στην Κάσο, και από τα γραφεία του Συλλόγου των Εν Ελλάδι Κασίων στην Αθήνα.