Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΨΗΦΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΣΟ

Επειδή πολλά γράφονται αυτές τις μέρες και επειδή η κουβέντα τείνει να γελοιοποιηθεί εντελώς, καλό θα ήταν να θέσουμε κάποια κριτήρια με βάση τα οποία συζητάμε. Ποιο πρέπει να είναι το βασικό κριτήριο για την ψήφο;

Ο κασιώτικος λαός, θα πρέπει κάποια στιγμή να μάθει να κρίνει ουσιαστικά πολιτικά και όχι με κριτήριο το αν οι υποψήφιοι είναι όμορφοι, ψηλοί, κοντοί ή στραβοί... Κάτι τέτοιο είναι τουλάχιστον αστείο… Πρόκειται για τη ζωή μας, για το μέλλον μας, και όχι για κάποιο τηλεριάλιτυ τύπου «big brother»…

Το κριτήριο για την ψήφο, προφανώς δεν είναι αν ένας υποψήφιος είναι όμορφος ή άσχημος, αλλά το ποια πολιτική θα εφαρμόσει απ’ τη στιγμή της εκλογής του και μετά, και -αν δεν εκλεγεί- τι στάση θα κρατήσει ως αντιπολίτευση!

Οι πολιτικές που ακολουθούνται είναι δύο. Η μια είναι η εφαρμογή της πολιτικής των κεφαλαιοκρατών-καπιταλιστών-εφοπλιστών (όπως και να τους πείτε δεν αλλάζει κάτι), η οποία τόσα και τόσα χρόνια κόβει δικαιώματα και κατακτήσεις του λαού, και για να μιλήσουμε και τοπικά (μιας και πολλοί Κασιώτες είναι κτηνοτρόφοι) τάζει πολλά (μέσω ΕΕ, επιδοτήσεων κτλ) τα οποία στη συνέχεια παίρνει πίσω (και θα πάρει πίσω περισσότερα στο προσεχές μέλλον). Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής μας έφερε και τον Καλλικράτη, που στην ουσία δεν έχει καμία σχέση με αυτό που παρουσιάζουν στο λαό. Πρόκειται για ένα σχέδιο καθαρά αντιδραστικό, που δίνει στους ΟΤΑ ακόμα πιο αντιδραστικό χαρακτήρα και μετατρέπει τις Περιφέρειες σε «μικρές τοπικές κυβερνήσεις», που δε θα κάνουν τίποτα άλλο από το να εφαρμόζουν την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική. Τα κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία εδώ και 36 χρόνια είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Την πολιτική που εφαρμόζουν αυτά τα δύο κόμματα ως κυβερνήσεις, εφαρμόζουν και οι υποψήφιοι τους στους δήμους και τους νομούς όταν εκλέγονται.

Η άλλη πολιτική, είναι αυτή της αντίστασης και της διεκδίκησης. Οι υποψήφιοι που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, τολμούν να πάνε κόντρα στην κυβερνητική πολιτική και δεν την εφαρμόζουν όταν αυτή είναι αντίθετη στο λαϊκό συμφέρον. Διεκδικούν καλύτερους όρους ζωής για το λαό. Διεκδικούν και δε σταματάνε τον αγώνα ούτε μέρα, είτε εκλέγονται είτε είναι στη μείζονα ή την ελάσσονα αντιπολίτευση. Τέτοιους υποψήφιους στηρίζει το ΚΚΕ. Και τέτοιους υποψήφιους συναντάμε στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε όλη την Ελλάδα.


Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να νομιμοποιήσουν στη συνείδησή τους το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, που πραγματοποιήθηκε από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στα πλαίσια της απελευθερωμένης αγοράς της ΕΕ. Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική από όσα «μεγαλοπρεπώς» και με θράσος δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Πάγκαλος! ΔΕΝ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ΜΑΖΙ! Τα έφαγαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που τόσα χρόνια κατασπαταλούσαν το δημόσιο χρήμα δίνοντας το απλόχερα στους λίγους (και όχι στο λαό όπως ισχυρίζονται)! Αυτοί χρωστάνε, αυτοί να πληρώσουν και το τίμημα του χρέους τους! Ο λαός πρέπει να απαντήσει στην κοροϊδία τους, με αγωνιστική ψήφο στη «Λαϊκή Συσπείρωση».


Οι συνδυασμοί της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε όλη τη χώρα παλεύουν και διεκδικούν (ενδεικτικά):
• Να σταματήσει το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας. Πλήρως κρατικοί οι στρατηγικοί τομείς της οικονομίας, όπως μεταφορές, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, νερό (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ κτλ).
• Κατοχύρωση της μεταφοράς, της ενέργειας, της επικοινωνίας, ως κοινωνικών αγαθών, σε αντίθεση με την εμπορευματοποίησή τους.
• Μείωση 30% στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου στις λαϊκές οικογένειες.
• Διαμόρφωση εθνικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων και απορριμμάτων από Ενιαίο Κρατικό Φορέα, ο οποίος θα λειτουργήσει με γνώμονα την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος. Ο σχεδιασμός θα υλοποιηθεί από το κράτος και όχι από ιδιώτες και θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» θέτει ορισμένους βασικούς στόχους πάλης σε τοπικό επίπεδο για την Κάσο:

- Διεκδίκηση πλήρους στελέχωσης του υπάρχοντος ιατρείου και ταυτόχρονη διεκδίκηση κατασκευής νέου και σύγχρονου ιατρικού κέντρου
- Καλύτερη και δωρεάν ακτοπλοϊκή συγκοινωνία με γρήγορα και ασφαλή πλοία
- Καθημερινή αεροπορική συγκοινωνία με Κρήτη, Ρόδο και Αθήνα, και ταυτόχρονη μείωση στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων
- Ολοκλήρωση της κατασκευής του σφαγείου, που είναι έργο ζωτικής σημασίας για τους κτηνοτρόφους του νησιού
- Εγκατάσταση μόνιμου κτηνιάτρου και γεωπόνου στο νησί


Η νεολαία και ο λαός της Κάσου, και ειδικά οι κτηνοτρόφοι που ζουν καθημερινά τον «παράδεισο της ΕΕ» τον οποίο τους έταζαν για να αρπάζουν τις ψήφους τους, έχουν καθήκον να υπερψηφίσουν το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με υποψήφια περιφερειάρχη την ηθοποιό Λίλα Καφαντάρη.


Μανώλης Κακομανώλης,
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Καρπάθου-Κάσου