Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Κ. Ι. ΠΑΖΑΡΤΖΗΣ, ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ, ΑΘΗΝΑ 2009

Στις 9 Αυγούστου 2010 πραγματοποιήθηκε, στον κατάμεστο από κόσμο προαύλιο χώρο του Γυμνασίου-Λυκείου Κάσου, η παρουσίαση του βιβλίου του αείμνηστου Κ. Ι. Παζαρτζή, Απομνημονεύματα, Αθήνα 2009. Το βιβλίο εκδόθηκε με τη χορηγία της Επιτροπής Πολιτισμού του Επαρχείου Καρπάθου-Κάσου και του Ο.Π.Α.Δ. Στο βιβλίο καταγράφονται οι πλούσιες εμπειρίες του συγγραφέα κατά την περίοδο της ιταλογερμανικής κατοχής στα Δωδεκάνησα και ιδιαίτερα στα νησιά Κάρπαθο και Κάσο. Η επιμέλεια της συλλογής έγινε από την κόρη του συγγραφέα Αναπλ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Φωτεινή Παζαρτζή-Φλογαΐτη, με προλογικό σημείωμα του Επάρχου Καρπάθου-Κάσου κ. Μιχάλη Εμμ. Ερωτόκριτου και πρόλογο του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Εμμανουήλ Π. Περσελή.
   
Οργανωτές της εκδήλωσης ήταν η Επιτροπή Πολιτισμού του Επαρχείου Καρπάθου-Κάσου – ΟΠΑΔ και ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Κασίων
και συντελεστές  οι Καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ.κ. Εμμανουήλ Π. Περσελής (συντονιστής) και Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης (ομιλητής). Στην εκδήλωση μετά τους χαιρετισμούς του Επάρχου και του Δημάρχου, ακολούθησε η σκιαγράφηση της προσωπικότητας και του έργου του Κ. Ι. Παζαρτζή από τον Καθηγητή Μηνά Αλ. Αλεξιάδη. Στη συνέχεια ο συντονιστής της εκδήλωσης Καθηγητής Εμμανουήλ Π. Περσελής ανέγνωσε ένα χαρακτηριστικό παράθεμα από το βιβλίο, σχετικό με την αγωνιστική δραστηριότητα του αείμνηστου συγγραφέα των Απομνημονευμάτων κατά την περίοδο της πρώτης του θητείας ως δασκάλου στην Κάσο (1944). Ακολούθως διαβάστηκε κείμενο του κ. Βάσου Γεραπετρίτη από τον υιό του Λάκη Γεραπετρίτη σχετικό με τη φιλία του με το συγγραφέα, επειδή ο πρώτος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση.
    Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος σε παλαιούς μαθητές και μαθήτριες (Εμμ. Ν. Βρετός, Αλέκος Ν. Διακολιός, Ζωγραφούλα Χαλκιάδη, Ευγενία Ασλάνη και Εμμ. Ι. Μαστρομανώλης) του Κ. Ι. Παζαρτζή, η σύντομη αναφορά των οποίων στις σχολικές τους αναμνήσεις κατά την περίοδο που ο συγγραφέας του βιβλίου ήταν δάσκαλος στην Κάσο (1944 και 1945-1950 περίπου) κυριολεκτικά συγκίνησε το ακροατήριο.
        Η εκδήλωση έληξε με έκφραση ευχαριστιών προς το ακροατήριο και τους οργανωτές και συντελεστές της εκδήλωσης από δύο μέλη της οικογένειας του συγγραφέα: τον Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπύρο Φλογαΐτη και τον οικονομολόγο Γιάννη Κ. Καταρτζή. Ο πρώτος γαμπρός και ο δεύτερος γιός του αείμνηστου συγγραφέα. Μετά το πέρας της —κατά κοινή ομολογία επιτυχημένης— εκδήλωσης προσφέρθηκαν στους παρευρεθέντες αναψυκτικά και κασιώτικα παραδοσιακά γλυκά από τα μέλη του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Κασίων.