Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Γιατί έρχομαι στη Κάσο;

                                               ΓΙΑΝΝΗΣ ΗΛ. ΕΜΙΡΗΣ



Ούτε εδώ ψηφίζω. ούτε είμαι τόσο «παλαρός» που να πιστεύω ότι μπορώ με την παρουσία μου να επηρεάσω την ψήφο έστω και ενός συμπατριώτη μου. Γιατί, λοιπόν, έρχομαι στην Κάσο γι΄αυτή την εκλογική αναμέτρηση;
 
Οι λόγοι είναι δύο αλλά συνοψίζονται σε ένα όνομα:    Μαίρη Τσανάκη! 
Ο πρώτος είναι ότι θέλω να τιμήσω τη μεγάλη απόφαση της Μαίρης να προσφέρει τις συσσωρευμένες γνώσεις και εμπειρίες της στο νησί μας,  θέτοντας υποψηφιότητα για το Δήμο Κάσου. Ο δεύτερος, πιο προσωπικός, είναι ότι αισθάνθηκα την ανάγκη να βρίσκομαι εδώ σε μια στιγμή που -κατά τη δική μου, τουλάχιστον, άποψη- κρίνεται το μέλλον της πατρίδας μας.

 Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που ονειρεύονται να επιστρέψουν και να υπηρετήσουν την ιδιαίτερη πατρίδα τους, πόσοι όμως το αποτολμούν και πόσοι μπορούν πραγματικά να το κάνουν;
 
Τα όνειρα και τα σχέδια είναι όμορφα και συναρπαστικά, καταρρέουν, όμως, όταν έρχονται αντιμέτωπα με τη δύσκολη πραγματικότητα και τη σκληρή καθημερινότητα... Γι΄αυτό και μένουν όνειρα... Όχι, όμως, για όλους, υπάρχουν κάποιοι οραματιστές με τα πόδια ριζωμένα στη γη, που είναι αποφασισμένοι να αναμετρηθούν με την υπαρκτή κατάσταση. Αυτή είναι η περίπτωση της Μαίρης!
 
Με τέτοιους ανθρώπους, σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές μπορεί να αλλάξει η καθημερινότητα ενός τόπου. Δεν λέω η μοίρα του, γιατί κάθε τέτοια προσπάθεια δεν στοχεύει στα δήθεν μεγάλα, αγνοώντας τα πολλά μικρά, αντιθέτως (επειδή χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό) θέλει να ασχοληθεί με τα εκατοντάδες μικρά προβλήματα που η λύση τους θα φέρει τη μεγάλη ανατροπή και το πραγματικό Όραμα.
 
Δεν συναντά συχνά ένας τόπος τέτοιες ευκαιρίες, κι αυτό γιατί πέρα από τις δυσκολίες που απαιτεί η απόφαση να φύγουμε από τα όνειρα και να περάσουμε στις πράξεις, χρειάζεται η γνώση, η μέθοδος, η εμπειρία, η δυνατότητα να βλέπεις ταυτοχρόνως δίπλα σου και μακριά.
 
Για κάποιους τόπους στην πατρίδα μας η ώρα αυτή έχει ήδη σημάνει. Βρέθηκαν οι κατάλληλοι άνθρωποι που μπόρεσαν να οδηγήσουν την κοινωνία τους, ένα, δύο, πολλά βήματα μπροστά.
 
Πιστεύω ότι ήρθε και η ώρα της Κάσου!


 ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Η Μαίρη Τσανάκη, με επιτυχημένη θητεία σε πολλά και υψηλά επίπεδα, ξεπέρασε τις δυσκολίες που όλοι φανταζόμαστε αλλά μόνο η ίδια και η οικογένειά της γνωρίζουν πραγματικά, και πήρε την απόφαση να προσφέρει τις ικανότητες και τις εμπειρίες της στην ιδιαίτερη πατρίδα της.
 
Απ΄όπου κι αν πέρασε η επόμενη ημέρα υπήρξε καλύτερη. Στο Μεσολόγγι και στο Αγρίνιο θυμούνται πάντα τα δημιουργικά χρόνια που ήταν Νομάρχης, στον Πειραιά όλοι -όλων των παρατάξεων- αναγνωρίζουν το έργο της στην καθημερινότητα, αλλά και στις υποδομές της περιφέρειας, στον Πειραϊκό Σύνδεσμο όλοι συνομολογούν ότι χωρίς την ηγεσία της τα δύο τελευταία χρόνια ο ιστορικότερος σύλλογος του Πειραιά, θα είχε κλείσει τις πόρτες του.
 
Σε όποια θέση κι αν βρέθηκε πάντοτε φρόντιζε για την Κάσο και πάντα τη βοηθούσε. Τα στελέχη της Νομαρχίας Πειραιά, αλλά και του Υπουργείου Εξωτερικών γνωρίζουν καλά γι΄αυτό...
 
Η Μαίρη μπορεί να πάει την Κάσο μπροστά.
 
Οι Κασιώτες δεν επιτρέπεται να χάσουν αυτή τη μοναδική ευκαιρία που δίνεται στον τόπο τους.
 
Αν κάποιος μας έλεγε ότι το νησί χρειάζεται Δήμαρχο με τις προδιαγραφές που έχει η Μαίρη Τσανάκη όλοι θα τον θεωρούσαμε αιθεροβάμονα. "Αντε να τον βρεις", θα του λέγαμε... Κι όμως είναι εδώ! Υποψήφια Δήμαρχος, έτοιμη να βάλει τα δυνατά της για το καλό του νησιού και των Κασιωτών.
 
Έτοιμη να κάνει την καθημερινότητα καλύτερη στους δύσκολους μήνες του χειμώνα.
 
Έτοιμη να φέρει την τουριστική ανάπτυξη με τους σωστούς όρους και προδιαγραφές.
 
Έτοιμη να κάνει την Κάσο μας να ακουστεί όπως της πρέπει στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
 
Έτοιμη να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις, με πρώτες τις σπουδαίες κασιώτικες παροικίες για το καλό του βράχου που αγαπάμε.
 
Έτοιμη να διεκδικήσει από τους κρατικούς φορείς αυτά που το νησί μας δικαιούται.
 
Έτοιμη να αξιοποιήσει τους υπέροχους Κασιώτες που δραστηριοποιούνται στην Κάσο και απελπισμένα και μεμονωμένα δίνουν τη μάχη να μείνουν στον τόπο τους.
 
Έτοιμη να αντιμετωπίσει, δυστυχώς, και κάποιες αμφιλεγόμενες επιλογές που δεν επέτρεψαν προεκλογικά την πανστρατιά που θα έπρεπε να είναι δεδομένη. Τι να κάνουμε;  Η κοινωνία δεν προχωρά πάντοτε με όλους... Το νέο, το δημιουργικό, το προοδευτικό συναρπάζει, αλλά και φοβίζει...
 
Η μεγάλη, όμως, πλειοψηφία του κασιώτικου λαού αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί συνεχώς να παραπονιέται ότι όλα πάνε προς το χειρότερο, κι όταν δίνεται πραγματικά η ευκαιρία εμείς μόνοι μας να την αρνούμαστε.
 
Ας πιστέψουμε ότι ήρθε η ώρα για τη μεγάλη ανατροπή, ας πιστέψουμε ότι ήρθε η ώρα να αλλάξουμε αιώνα, και τότε ο χειμώνας και το καλοκαίρι του 2015 θα είναι ήδη διαφορετικά.