Πέμπτη 9 Αυγούστου 2007

Βιβλιοπαρουσίαση Κασιώτες στην Αμερική και τον Καναδά 1899-2004

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η προγραμματισμένη παρουσίαση του βιβλίου του συμπατριώτη μας Μιχάλη Κ. Σκουλιού με τίτλο «Κασιώτες στην Αμερική και τον Καναδά 1899-2004)», που έγινε στο προαύλιο του εκπαιδευτικού συγκροτήματος Γυμνασίου-Λυκείου Κάσου στο Φρυ, το Σάββατο 4 Αυγούστου 2007 στις 9 μ.μ.
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Κασίων στα πλαίσια των λογοτεχνικών συναντήσεων που έχει προγραμματίσει για φέτος το καλοκαίρι, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κάσου Νικολάου Γ. Μαυρή.
Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε εκ μέρους του Οργανισμού και της Δ. Βιβλιοθήκης η κ. Ρένα Αρετού, η οποία ύστερα από ένα σύντομο χαιρετισμό το λόγο έδωσε στο δημοσιογράφο-συγγραφέα Μηνά Εμμ. Βιντιάδη συντονιστή της παρουσίασης.
Για το βιβλίο και το συγγραφέα εκτός από το Μηνά Βιντιάδη, μίλησαν η Μάρω Σωτηροπούλου-Φιλίππου συγγραφέας- μεταφράστρια και ο Γιάννης Αντ. Αράπης ιατρός πνευμονολόγος.
Μετά το πέρας των ομιλητών, ο λόγος δόθηκε στο συγγραφέα Μιχάλη Κ. Σκουλιό, ο οποίος ευχαρίστησε τους συμπατριώτες, φίλους και επισκέπτες στο νησί, που βρίσκονταν στην πρώτη παρουσίαση του βιβλίου του.
Ιδιαίτερα ευχαρίστησε το δήμαρχο Κάσου κ. Δημήτρη Ερωτόκριτο, τα μέλη του Δ. Σ., την Εθνική Ασφαλιστική-χορηγό, αλλά και όλους όσους κατά καιρούς του έδωσαν φωτογραφικό υλικό, έντυπες και προφορικές μαρτυρίες και πολλά άλλα στοιχεία, και τον βοήθησαν, ώστε κάποια μέρα, η μελέτη αυτή για τους Κασιώτες της Αμερικής και του Καναδά, να ταξινομηθεί και να πάρει το δρόμο του τυπογραφείου.
Τελειώνοντας ο κ. Μ. Σκουλιός είπε χαρακτηριστικά:
Είμαι πεπεισμένος ότι το βιβλίο αυτό θα βοηθήσει τόσο τον μέλλοντα ιστορικό ερευνητή, όσο και κάθε συμπατριώτη μας, ιδίως τα νέα παιδιά, να μάθουν πολλά πράγματα για τους προγόνους τους στην Αμερική και τον Καναδά. Ας είναι έστω μια αρχή, ώστε κάποια πράγματα, που ανήκουν στην ιστορία του τόπου μας, και έχουμε πολλά κενά στον ιστορικό τομέα, καθήκον όλον μας είναι να τα διαφυλάξουμε, για να μην ξεχαστούν όπως συνέβη στο παρελθόν. Ας πάψει πια η μικρούλα ξεχασμένη Κάσος να είναι η ιστορικά φτωχούλα του Αιγαίου.
Στην εκδήλωση, ενδιάμεσα, ακούστηκαν τρία τραγούδια για την ξενιτιά από τη μουσική συντροφιά που αποτελούσαν οι:
Νίκος Ξενάκης : μπουζούκι-τραγούδι
Κώστας Κωνσταντίνου: κιθάρα-Τραγούδι
Έλενα Κωνσταντίνου : Βιολί-τραγούδι
Χάρης Ανδρέου : τουμπελέκι
Μάριος Ανδρέου : 2ο μπουζούκι
Ισαβέλλα και Μαρίνα Εμίρη : φωνητικά
Κατ’ απαίτηση πολλών συμπατριωτών ακούστηκε και το περσινό τραγούδι της Έκθεσης «Κασιώτες δημιουργοί και τα καραβάκια τους», «Γολέτα μου δικάταρτη».
Τη θαυμάσια αυτή πνευματική βραδιά παρακολούθησαν ο δήμαρχος κ. Δημήτρης Ερωτόκριτος, μέλη του Δ. Σ. του Δήμου Κασίων, ο πρόεδρος του Συλλόγου των Εν Ελλάδι Κασίων κ. Ι. Ζαχαριάδης, πολλοί συμπατριώτες από την παροικία της Αθήνας και του Πειραιά, και πλήθος επισκεπτών στο νησί.