Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

«ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΚΑΡΠΑΘΟΥ - ΚΑΣΟΥ»

Την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου συνεδρίασε το Σ.Α.Σ. (Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών) και μεταξύ των άλλων θεμάτων εξέτασε και αυτό της σύνδεσης των νησιών Καρπάθου και Κάσου καθώς και αυτής της Κάσου με τα Πηγάδια της Καρπάθου μέσα από τις επιδοτήσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος της ενότητας Καρπάθου και Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος καθώς επίσης και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Παροικιακών Σωματείων Αθήνας και Πειραιά Γιάννης Φραγκούλης.
Κατά τη συνεδρίαση αποφασίστηκε να ισχύσει το ίδιο καθεστώς που ίσχυε και κατά την προηγούμενη χρονιά τόσο όσον αφορά τη σύνδεση του Κέντρου με τα νησιά Κάσο, Κάρπαθο και Διαφάνι με τη Ρόδο (2 φορές εβδομαδιαίως) μία μέσω Κρήτης και μία μέσω Ανάφης, όσον επίσης και μία σύνδεση από Ηράκλειο μέχρι Ρόδο (1 φορά) με τις ίδιες προσεγγίσεις. Μια σημαντική αλλαγή επιφέρει ο νέος σχεδιασμός σε σχέση με πέρυσι με την περίληψη του Διαφανίου σε όλα τα δρομολόγια. Έτσι με τον τρόπο αυτό οι κάτοικοι της βόρειας Καρπάθου, μετά την κατάργηση του τοπικού επιδοτούμενου δρομολογίου Διαφανίου – Πηγαδίων, θα εξυπηρετηθούν τα μέγιστα για τις ανάγκες τους.
Επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι διατηρείται η ίδια συχνότητα δρομολογίων της τοπικής επιδοτούμενης γραμμής Κάσου – Πηγαδίων, που μπορεί να διαμορφωθεί εποχιακά ανάλογα με τις ανάγκες του επιβατικού κοινού και των τουριστών.
Οι παραπάνω διαγωνισμοί θα διενεργηθούν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, οπότε και εκπνέει η δεύτερη παράταση εκτέλεσης των παλιών δρομολογίων.
Επισημαίνεται ότι είναι θέμα μείζονος σημασίας για την περιοχή μας να διατηρείται το ίδιο καθεστώς την εποχή που για οικονομικούς λόγους μειώνονται δρομολόγια από άλλες νησιωτικές περιοχές, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές κοινωνίες.
Τέλος, είναι ευτυχής συγκυρία για τα Δωδεκάνησα και την Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου και Κάσου ότι μέλη του Σ.Α.Σ. είναι ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου Νίκος Ζωίδης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας Μιχάλης Σακέλλης(που κατάγεται από την Όλυμπο της Καρπάθου και τη Κάσο), που προωθούν θέματα Δωδεκανήσου μέσα από το γνωμοδοτικό αυτό όργανο που έχει ουσιαστικά εισηγητικό – αποφασιστικό χαρακτήρα στις αντίστοιχες αποφάσεις του Υπουργού Ε.Ν.Α.