Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2014

Ελληνική παράδοση και γυναικείες φορεσιές στο Λονδίνο

  Την μεγαλύτερη και πιο αντιπροσωπευτική έκθεση της ελληνικής γυναικείας ενδυμασίας που παρουσιάστηκε ποτέ στην Αγγλία φιλοξενεί από 4 Φεβρουαρίου μέχρι 2 Μαρτίου 2014 το Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου με τον τίτλο Patterns of Magnificence:Tradition and Reinvention in Greek Women’s Costume.


Η έκθεση ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Ελληνικού Κέντρου Λονδίνου σαν αφιέρωμα στην μνήμη της Κούλας Λαιμού η οποία πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Κέντρου πριν απο 20 χρόνια. Με την συνεργασία του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος συγκεντρώθηκαν 50 από τις πιο λαμπρές και εντυπωσιακές ενδυμασίες, πολλές από τις οποίες εκτίθενται για πρώτη φορά στο εξωτερικό.

Σκοπός της έκθεσης δεν είναι απλώς η προβολή της επιβλητικής ομορφιάς αυτής της παράδοσης αλλά και η αποκάλυψη των βασικών ενδυματολογικών δομών και της ιστορικής εξέλιξής τους. Η επιμελήτρια της έκθεσης, Ιωάννα Παπαντωνίου, ξεκινώντας με αριστοτεχνικό τρόπο από τα δύο βασικά φορέματα της Κάσου και της Κρήτης που έχουν χρονολογία τον 18ο αιώνα αφηγείται την εξέλιξη της ενδυμασίας μέσα από σειρά ποικίλων τοπικών ενδυμασιών καταλήγοντας στις αυλικές φορεσιές των βασιλισσών Αμαλίας και Όλγας στα μέσα του 19ου αιώνα. 

Η έκθεση που σχεδιάστηκε με λιτό και εύστοχο τρόπο από τον Σταμάτη Ζάννο συμπληρώνεται από σχετικές παλιές φωτογραφίες και γκραβούρες. Όλα τα εκθέματα προέρχονται από το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα στο Ναύπλιο εκτός από δύο φορέματα που παραχωρεί το Μουσείο Μπενάκη και δύο κούκλες από την συλλογή της βασίλισσας Όλγας που παραχωρεί το Λύκειο των Ελληνίδων Αθηνών. Το Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου με την έκδοση εικονογραφημένου καταλόγου και με την οργάνωση διαλέξεων και συζητήσεων ακαδημαϊκού επιπέδου σε θέματα ιστορίας της ενδυμασίας, Ελληνικής ιστορίας, ενδυματολογίας και μόδας, δίνει στο θέμα της πλούσιας παράδοσης της Ελληνικής ενδυμασίας πρωτοφανείς διαστάσεις. Παράλληλα με την έκθεση το Βρετανικό Μουσείο σε συνεργασία για πρώτη φορά με το Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου εκθέτει δύο κομμάτια από την συλλογή των ελληνικών υφαντών του. Επίσης διαθέτει στο πωλητήριό του τον κατάλογο της έκθεσης.
Κατά την διάρκεια της έκθεσης λειτουργεί πωλητήριο με αντικείμενα που παρουσιάζουν στο κοινό της Μεγάλης Βρετανίας το δημιουργικό πνεύμα Ελλήνων σχεδιαστών που εμπνεύστηκαν από την έκθεση. Κατά την πρώτη βδομάδα της έκθεσης η ανταπόκριση του κοινού στο Λονδίνο και ο σχολιασμός στον τύπο για την έκθεση, τον κατάλογο, τις εκδηλώσεις και το ελληνικό design που παρουσιάζεται στο πωλητήριο ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Πηγή: www.lifo.gr