Δευτέρα, 9 Ιουνίου 2008

Δελτίο τύπου-184η επέτειος του Ολοκαυτώματος της Κάσου


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, τίμησε και φέτος ο Δήμος Κάσου την 184η επέτειο του Ολοκαυτώματος του νησιού μας. Σε μια χρονική συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα μας, για τα Εθνικά μας θέματα, οι Κασιώτες έδειξαν ιδιαίτερη ευαισθησία, αλλά και αίσθημα ευθύνης, συμμετέχοντας μαζικά στην απόδοση φόρου τιμής προς τους προγόνους τους. Δυστυχώς, για τρίτη φορά στα τελευταία τέσσερα χρονιά, σημειώθηκε απουσία σκάφους του Πολεμικού μας Ναυτικού, η περσινή παρουσία του οποίου οφείλετο στην επίσκεψη της ΑΕ του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας

Οι εκδηλώσεις άρχισαν από την Πέμπτη 5 Ιουνίου με γενικό σημαιοστολισμό και φωταγώγηση δημοσίων, δημοτικών, ιδιωτικών καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ, τραπεζών και πλοίων. Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε και περιβαλλοντική εξόρμηση των μαθητών των Σχολείων, στις παραλίες του νησιού μας, δεδομένου ότι εορταζόταν και η παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος.

Την επομένη ημέρα, Παρασκευή 6 Ιουνίου, οι εκδηλώσεις άρχισαν το απόγευμα, με Επιμνημόσυνη Δέηση εις μνήμην των πεσόντων στην θέση ΄΄ Αντιπέρατος΄΄, παρουσία του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καρπάθου – Κάσου κκ Αμβροσίου. Ακολούθησε, κατάθεση στεφάνων από:
- Έπαρχο Καρπάθου –Κάσου κ. Μ. Ερωτόκριτο
- Δήμαρχο Κασίων κ. Δ. Ερωτόκριτο
- Ανθυπίλαρχο Δ. Παπουτσή, Διοικητή 3ου ΛΕΘ
- Επικελευστή Θ. Κουμπανάκη, εκ μέρους του Λιμενικού Σταθμού Κάσου
- Αρχιφύλακα Ν. Βασιλειάδη, εκ μέρους του Αστυνομικού Σταθμού Κάσου
- κ. Ζωγραφούλα Χαλκιάδου, εκ μέρους της Τ.Ο. της Ν.Δ.
- Αντιπρόεδρο Ομοσπονδίας Δωδ/κων Σωματείων κ. Ι. Φραγκούλη
- κ. Βιργινία Μαγιορκίνου, εκ μέρους του Πολ. Συλλόγου Αρβανιτοχωρίου
- κ. Θέκλα Κυριάκου, εκ μέρους του Εξωραϊστικού Συλλ. Αγίας Μαρίνας
- η κ. Άννα Μαυρή, εκ μέρους του Συλλόγου εν Ελλάδι Κασίων
- μαθήτριες και μαθητές των σχολείων του νησιού

Αμέσως μετά, στις 7μμ, άνοιξε τις πόρτες της η Έκθεση κατασκευών με ανακυκλωμένα υλικά με θέμα « το Ολοκαύτωμα της Κάσου», στη Δημοτική Βιβλιοθήκη «Ν.Γ. Μαυρής».
Το βράδυ, στο χώρο έξω από το Κέντρο Νεότητας, πραγματοποιήθηκε Πολιτιστική - Εορταστική Εκδήλωση με παρουσίαση του θεατρικού έργου του Ζαχαρία Χαλκιάδη «ο πατημός της Κάσου».

Συμμετείχαν οι μαθητές: Βοναπάρτη Ειρήνη, Γλύτσης Φίλιππας, Ζούλη Ευδοκία, Κόκκινος Μάρκος, Κυριάκου Καλλιόπη, Κυριάκου Μαρίνα, Λαγουδάκη Σοφία, Μαστροπαύλου Καλλιόπη, Ξυδιάρης Γιώργος, Ξυδιάρη Εύη, Παπακανάκη Δημήτρης, Φραγκάκη Καλλιόπη. Την επιμέλεια της παράστασης είχαν : Αρετού Ρένα, Σοφίλα Νικολέτα, Μαλανδρή Μαίρη, Σακελλαράκης Γιάννης, Μαρίνος Γιάννης και Καταχανάς Βαγγέλης. Ακολούθησε ρίψη βεγγαλικών και παρουσίαση Παραδοσιακών χoρών και τραγουδιών. Την επιμέλεια των συγκροτημάτων είχαν οι Παπαχρήστου Χρύσα και Πέπης Γιάννης. Στη συνέχεια, έγινε παράθεση παραδοσιακού γεύματος προσφορά του Δήμου Κάσου, σ΄ όλους τους παρευρισκόμενους. Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά ο Νεκτάριος Σταματάκης (λύρα) και ο Ντίνος Μηνάς (λαούτο) . Στα χορευτικά συγκροτήματα συμμετείχαν: Μηνάς Δημητρίου, Ευαγγελία Ερωτόκριτου, Σοφία Τσουκαλά, Ευδοκία Ζούλη, Μαρία Ζαχάρη, Φούλα Χειμωνέτου, Χαριτωμένη Μηνά, Καλλιόπη Φραγκάκη, Μαρίνα Κυριάκου, Φίλιππας Γλύσης, Ευάγγελος Χατζηκοντός, Ευαγγελία Φραγκάκη, Ευαγγελία Ξυδιάρη, Ευδοκία Φραγκούλη και Καλλιόπη Κυριάκου.

Το Σάββατο 7 Ιουνίου, ανήμερα της Επετείου, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την σύσκεψη των εκπροσώπων των φορέων στο Δημαρχείο, παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών κ Γιάννη Βαλληνάκη, κατά την οποία δεν έγινε καμία συγκεκριμένη ελπιδοφόρα εξαγγελία, παρά την μεγάλη διάρκειά της.
Στη συνέχεια, οι επίσημοι προσκεκλημένοι μετέβησαν στον Ιερό Ναό Αγ. Σπυρίδωνος, για την Δοξολογία, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καρπάθου – Κάσου κ.κ. Αμβροσίου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Κασιώτης Αρχαιολόγος κ. Γιάννης Σακελλαράκης. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Ηρώων και κατάθεση στεφάνων από τους:

- Yφυπουργό Εξωτερικών κ. Ι. Βαλληνάκη εκ μέρους της Κυβέρνησης
- Βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Α. Παυλίδη εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων
- Πολιτευτή Δωδεκανήσου κ. Γ. Κασσάρα εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης
- Δήμαρχο Κασίων κ. Δ. Ερωτόκριτο
- Νομάρχη Δωδεκανήσου κ. Ι. Μαχαιρίδη
- Μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργο Χαλκιά
- Πλοίαρχο Πολεμικού Ναυτικού Δ. Χήρα , εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων
- Διοικητή Αστυνομικού Τμήματος Καρπάθου, Αστυνόμο Β΄ Εμμ. Καζαμία
- Επικελευστή Θ. Κουμπανάκη, εκ μέρους του Λιμενικού Σώματος
- κ. Αντώνιο Βιντιάδη, για την Εθνική Αντίσταση
- κ. Ηλία Παναγιωτόπουλο, για τον αφανή ναύτη

Μετά, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής εις μνήμην των πεσόντων και έγινε παρέλαση σχολείων. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με παράθεση επίσημου γεύματος προς τιμήν των προσκεκλημένων του Δήμου Κάσου.

Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Κάσου