Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

Επιστολή του καθ.Εμμανουήλ Περσελή προς το Δήμαρχο Κασίων με την ευκαιρία της επετείου του ολοκαυτώματος για τους συμπατριώτες μας της διασποράς

Αγαπητέ Κύριε Δήμαρχε,

Επιστρέφοντας από τη Βοστώνη της Αμερικής, όπου παρέμεινα επί τρίμηνο, προσκαλεσμένος από το Πανεπιστήμιο Harvard για έρευνα και διδασκαλία, παρέλαβα την πρόσκλησή σας με την οποία με καλείται να παρευρεθώ στις εορταστικές εκδηλώσεις της 184ης επετείου του Ολοκαυτώματος του νησιού μας.
Αφού σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση, θα ήθελα να σας εκφράσω τη λύπη μου που δε θα μπορώ να ανταποκριθώ σε αυτήν. Δράττομαι, όμως, της ευκαιρίας να σας αναφέρω ότι κατά την τρίμηνη παραμονή μου στην Αμερική είχα την τιμή να προσκληθώ από την Κασιακή Αδελφότητα Αμερικής που έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη. Ανταποκρινόμενος με ευχαρίστηση στην πρόσκληση είχα την ευκαιρία να συναντήσω ένα αντιπροσωπευτικό αριθμό πατριωτών που ζουν και εργάζονται σε αυτή την πόλη. Από όλους αυτούς εξουσιοδοτήθηκα να σας μεταφέρω τα αισθήματα αγάπης και νοσταλγίας που τρέφουν για την ιδιαίτερή μας πατρίδα, την Κάσο.
Στο πλαίσιο του εορτασμού του Ολοκαυτώματος θα πρέπει να μνημονεύονται και εκείνοι οι πατριώται που ξενιτεύτηκαν σε διάφορες ιστορικές περιόδους και εγκαταστάθηκαν σε χώρες που τους πρόσφεραν ευκαιρίες μόνιμης εγκατάστασης και εργασίας. Και αυτοί, απώτερα θύματα της ξένης κατάκτησης και οικονομικής καταστροφής του νησιού μας, τιμούν τον τόπο της καταγωγής τους και συνεχίζουν με αμείωτη επιμονή και επιτυχία τα ήθη και έθιμα της ιδιαίτερής μας πατρίδας. Αποτελεί υποχρέωση όλων μας να τους συμπαριστάμεθα στην επιθυμία και προσπάθειά τους να συνεχίζουν τους δεσμούς με τον τόπο μας.

Διατελώ φιλικά

Εμμανουήλ Π. Περσελής

Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

(Παρακάτω μερικές φωτογραφίες από την εκδήλωση προς τιμή του καθ. Εμμανουήλ Περσελή που έγινε στην αίθουσα της "Κασιακής Αδελφότητας" στη Νέα Υόρκη)