Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

Περιοδεία υπουργών

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλέξανδρος Κοντός και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης περιόδευσαν σήμερα, Τετάρτη 18 Ιουνίου στην Κάρπαθο και στην Κάσο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής τους στα νησιά του Ν. Δωδεκανήσου.Ο Υπουργός, κ. Κοντός συνοδευόταν από τον Ειδικό Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών, κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Χαράλαμπο Κόκκινο, τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Δημήτρη Μελά, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΠΕΓΕΠ, κ. Παναγιώτη Καμινάρη, τον Γενικό Διευθυντή Κτηνιατρικής, κ. Βασίλη Μπατζηλιώτη, τον Γενικό Διευθυντή Αλιείας, κ. Αθανάσιο Παλαιοκώστα, καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΑΑ&Τ.

Ο κ. Κοντός, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στα ανωτέρω νησιά, προήδρευσε σε διαδοχικές συσκέψεις με τη συμμετοχή του Νομάρχη Δωδεκανήσου, κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, των Δημάρχων της Κάσου και της Καρπάθου, κ.κ. Δημήτρη Ερωτόκριτο, Μιχάλη Ιωαννίδη αντιστοίχως, καθώς και εκπροσώπων των αγροτικών φορέων και αλιέων των νήσων.
Κατά τη διάρκεια των συσκέψεων, συζητήθηκαν αναλυτικά τα προβλήματα που απασχολούν τα ακριτικά νησιά, αλλά και τις προοπτικές για την περαιτέρω γεωργική ανάπτυξη μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτική Ανάπτυξη «Αλέξανδρος Μπαλτατζή 2007-2013», προϋπολογισμού 6 δις. ευρώ.

Στιγμιότυπο από την σύσκεψη που έγινε στο Δήμο(φώτο:Νικολέτας Σοφίλα)

Ήδη, όπως τονίστηκε από τον Υπουργό, κ. Κοντό αποφασίστηκε η χρηματοδότηση και η εκπόνηση μελέτης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα συμπληρωματικά έργα άρδευσης στο Φράγμα Σχοινά στη Κάρπαθο, τα εγκαίνια θεμελίωσης κατασκευής του οποίου έγιναν σήμερα από τον κ. Κοντό.

Πέραν αυτών, επισημάνθηκε ότι η κατασκευή του αλιευτικού καταφύγιου στην Κάρπαθο, έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε και η εκπόνηση μελέτης για τα 2ο αλιευτικό καταφύγιο στο νησί. Επιπλέον, ανακοινώθηκε η εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή καρνάγιου, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ έγινε εκτενής ενημέρωσης γύρω από τα προγράμματα LEADER και ΟΠΑΑΧ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που αφορούν στον αγροτουρισμό.

Επιπλέον, κατά την επίσκεψή του στο νησί της Κάσου ο κ. Κοντός ανακοίνωσε την μετατροπή της συμβατικής κτηνοτροφίας σε βιολογική, καθώς και την απευθείας διάθεσης των προϊόντων τους.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλέξανδρος Κοντός σε δηλώσεις του τόνισε , μεταξύ άλλων, ότι: «Είχαμε μία πολύ ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση γύρω από τις προοπτικές αγροτικής ανάπτυξης του νησιού. Η σημερινή μας επίσκεψη εντάσσεται σε ένα πρόγραμμα για την ολοκληρωμένη αγροτική ανάπτυξη των μικρών νησιών του Αιγαίου. Έχουμε στα χέρια μας ένα σημαντικό «εργαλείο», το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Μπαλτατζής 2007-2013 μέσα από το οποίο μας δίνεται η δυνατότητα να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε πολλά. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες, επικοινωνώντας με τοπικούς άρχοντες και φορείς αγροτών και αλιέων, τους ενημερώσαμε ότι μέσα από την 4η προγραμματική περίοδο υπάρχει το περιθώριο για κατασκευή ενός μεγάλου έργου και πολλών μικρών έργων ανά νομό, ενώ σε ότι αφορά τον τουρισμό υπάρχουν τα προγράμματα του ΟΠΑΑΧ και του LEADER, προκειμένου να επιτευχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η αγροτική ανάπτυξη των ακριτικών νησιών».

Από τη πλευρά του ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης, επεσήμανε τα εξής: «Η επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλέξανδρου Κοντού αποδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ουσιαστική παρέμβασή της στην επίλυση των προβλημάτων των ακριτικών περιοχών της χώρας. Πλέον, μπορούμε να πούμε ότι η λίστα των προβλημάτων θα αρχίζει να μικραίνει και όχι να μεγαλώνει, και εμείς είμαστε εδώ για να δώσουμε ουσιαστικές και έμπρακτες λύσεις, όπου κρίνεται απαραίτητο».