Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

Βιολογικές καλλιέργειες στα μικρά νησιά

Του Νικου Νικολαου
Εφημερίδα "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως λέγεται τώρα το υπουργείο Γεωργίας, έχει αναλάβει τον τελευταίο καιρό σημαντικές πρωτοβουλίες με στόχο να προωθήσει ποιοτικές και δυναμικές καλλιέργειες σε αντικατάσταση εκτατικών καλλιεργειών, που συνδέονται μάλιστα με σπατάλη των περιορισμένων υδάτινων πόρων, όπως για παράδειγμα η βαμβακοκαλλιέργεια, η καλλιέργεια καπνού κ. λπ. Το μέλλον, πιστεύει ο υπουργός κ. Αλ. Κοντός, είναι η ποιοτική γεωργία, μόνη ικανή να εξασφαλίσει υψηλό εισόδημα και να συγκρατήσει τον πληθυσμό της υπαίθρου.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ολοκληρωμένη αναπτυξιακή παρέμβαση του υπουργείου στον αγροτικό τομέα των μικρών νησιών του Αιγαίου.

Η προσπάθεια ξεκίνησε από τον Αη Στράτη, όπου μετέβη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ο υπουργός κ. Κοντός και έπειτα από συναντήσεις με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των αγροτών και των αλιέων, αποφασίστηκαν τα εξής:

- Πρώτον, η μετατροπή της κτηνοτροφίας του νησιού από συμβατική σε βιολογική.

- Δεύτερον, η δημιουργία βιολογικού τυροκομείου για την απορρόφηση του γάλακτος των 8.000 αιγοπροβάτων του νησιού, που μέχρι σήμερα παραμένει αναξιοποίητη.

- Τρίτον, η ενίσχυση επενδύσεων αγροτουρισμού μέσω του προγράμματος Leader.

- Τέταρτον, η δημιουργία υποδομών για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων μέσω του προγράμματος ΟΠΑΑΧ (μικρές λιμνοδεξαμενές στο νησί).

- Πέμπτον, η ενίσχυση καλλιεργειών βιολογικών κτηνοτροφικών φυτών.

- Εκτον, η στήριξη των αλιέων του νησιού μέσω του εκσυγχρονισμού του αλιευτικού καταφυγίου και των αλιευτικών τους σκαφών.

Παράλληλα, για την απορρόφηση των παραγόμενων προϊόντων του Αη Στράτη προωθείται συνεργασία με την γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ Βερόπουλος, η οποία δεσμεύτηκε στην απορρόφηση των αγροτικών προϊόντων του νησιού και στη στήριξη της τοπικής αγροτικής παραγωγής.

Εντός των επόμενων δεκαπέντε ημερών κλιμάκιο στελεχών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκπρόσωποι του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στελέχη της επιχείρησης, που θα αναλάβει την απορρόφηση των προϊόντων, θα μεταβούν στο νησί, προκειμένου, χωρίς καμία καθυστέρηση, να υλοποιηθούν οι ανωτέρω στόχοι.

Ανάλογες παρεμβάσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και σε άλλα μικρά νησιά του Αιγαίου που έχουν προϋποθέσεις για ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα.

Ηδη προγραμματίζονται για την ερχόμενη εβδομάδα επισκέψεις του υπουργού και κλιμακίου στελεχών του υπουργείου σε Σαμοθράκη, Κάσο, Κάρπαθο. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν αντίστοιχες επισκέψεις στα νησιά: Αστυπάλαια, Ικαρία, Ψαρά και Σέριφο.

Οι επισκέψεις αυτές στόχο έχουν την καταγραφή των αγροτικών προϊόντων (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία), των υποδομών στον αγροτικό τομέα (υδάτινοι πόροι, αγροτική οδοποιία), τη διερεύνηση των δυνατοτήτων αναβάθμισης της ποιότητας και των υποδομών στη μεταποίηση, τυποποίηση και συσκευασία, καθώς και τη δυνατότητα προβολής και προώθησης των προϊόντων αυτών.