Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2010

Στα Δωδεκάνησα, μη σου λάχει και αρρωστήσεις

Της ΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΠΑ-ΣΟΥΛΟΥΝΙΑ*

Τραγική είναι η κατάσταση του νοσοκομείου της Ρόδου, που αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις βασικότερες αιτίες θανάτου, όπως οι καρδιοπάθειες και οι καρκίνοι.

Οι καρκινοπαθείς αναγκάζονται να πληρώνουν ξενοδοχείο στην Αθήνα για να κάνουν τις θεραπευτικές ακτινοβολίες, επειδή το νοσοκομείο στερείται του κατάλληλου εξοπλισμού. Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στη Ρόδο, ολόκληρη η Δωδεκάνησος πάσχει από την «ανεπάρκεια» του νοσοκομείου και οι Δωδεκανήσιοι ανεβοκατεβαίνουν σε αεροπλάνα και καράβια για να αντιμετωπίοσυν τα προβλήματα υγείας.

Οι κάτοικοι της Καρπάθου και της Κάσου σαλπάρουν στην Κρήτη, του Αγαθονησίου πλέουν στη Σάμο, της Ρόδου πετάνε στην Αθήνα και οι πιο τυχεροί, οι Καστελοριζιώτες, σε ένα τέταρτο φτάνουν με βάρκα στην Τουρκία! «Παρ'' όλο που το νοσοκομείο κτιριακά είναι από τα καλύτερα της Ευρώπης, διαθέτει όλες τις υποδομές και θα μπορούσε να λειτουργεί άψογα καλύπτοντας όλες τις παθήσεις, ωστόσο του έχει απομείνει μόνο το όνομα Ανδρέας Παπανδρέου» τονίζουν οι Ροδίτες απαριθμώντας τα προβλήματα που έχουν:

*Μονάδα εμφράγματος υφίσταται. Ωστόσο δεν μπορεί να καλύψει το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, επειδή δεν διαθέτει αιμοδυναμικό καρδιολογικό εργαστήριο όπως έχουν σήμερα όλα τα αντίστοιχα νοσοκομεία της χώρας.

*Οι καρκινοπαθείς αναγκάζονται επί εβδομάδες ή μήνες να πληρώνουν ξενοδοχεία νοικιάζοντας σπίτια στην πρωτεύουσα για θεραπευτικές ακτινοβολίες, επειδή το νοσοκομείο στερείται και ακτινοθεραπευτικού ογκολογικού μηχανήματος.

*Το ΠΕΣΥ, το οποίο συντόνιζε τις Υπηρεσίες Υγείας κάθε νησιού, καταργήθηκε.

*Η τηλεϊατρική, η οποία είχε αρχίσει να εγκαθίσταται από το 1994 στα μικρά νησιά, σήμερα είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

*Το ελικόπτερο-μονάδα, το οποίο οφείλει να μεταφέρει στο νοσοκομείο της Ρόδου το αργότερο μέσα σε μία ώρα τα οξέα βαριά περιστατικά, έχει μετατραπεί σε ελικόπτερο διάσωσης, με αποτέλεσμα πολλές φορές να χρειάζεται ώρες για να μεταφερθεί κάποιος ασθενής.

*Οι κλίνες έπρεπε να είναι 400 και είναι 334, από τα οκτώ χειρουργεία λόγω έλλειψης προσωπικού λειτουργούν τα τέσσερα, ενώ από τα οκτώ κρεβάτια της ΜΕΘ για τον ίδιο λόγο λειτουργούν τέσσερα.

«Απελπιστική» χαρακτηρίζει την κατάσταση ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημ. Κρεμαστινός. Σε ερώτηση μάλιστα που κατέθεσε στη Βουλή προς την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ζητά άμεσα από την κυβέρνηση να τεθούν τα προβλήματα του νοσοκομείου σε απόλυτη προτεραιότητα:

«Είναι αδιανόητο να χάνονται ανθρώπινες ζωές στη Δωδεκάνησο από έμφραγμα του μυοκαρδίου επειδή στην πράξη αντιμετωπίζονται ως ασθενείς που έπαθαν το έμφραγμα τη δεκαετία του 1980. Το νοσοκομείο, που κτιριακά είναι το καλύτερο της Ευρώπης, κινδυνεύει να κλείσει εάν δεν ανανεωθούν 80 εποχικοί νοσηλευτές. Είναι γενική απαίτηση των Δωδεκανήσιων να νοσηλεύονται στον τόπο τους και όχι στην Αθήνα ή στην Αττάλεια της Τουρκίας. Εκτός της καθημερινής αγωνίας του κόσμου να μην πεθάνει από έμφραγμα, κινδυνεύουμε να γίνουμε και διεθνώς ρεζίλι, καθώς τη Ρόδο την επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι. Πότε θα υπάρξει ενδιαφέρον; Οταν θα γίνουμε πρωτοσέλιδα στο εξωτερικό από το θάνατο κάποιου επώνυμου;»

Τον ρωτήσαμε γιατί δεν αγοράσθηκε το αιμοδυναμικό εργαστήριο όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Υγείας: «Πολλά από αυτά που είχα προγραμματίσει τότε για τον εξοπλισμό του νοσοκομείου ουδέποτε υλοποιήθηκαν. Οσον αφορά το συγκεκριμένο μηχάνημα κυκλοφόρησε μετά το 2000, μέχρι τότε τα εμφράγματα αντιμετωπίζονταν με θρομβόλυση».

Ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Ρόδου, Χρ. Μαντάς, μας θυμίζει: «Στη Δωδεκάνησο ζουν 200.000 άνθρωποι, τη Ρόδο την επισκέπτονται 130.000 τουρίστες, ενώ οι ίδιοι οι Ροδίτες είναι 125.000. Τα ασφαλιστικά ταμεία επιβαρύνονται από χιλιάδες αεροπορικά εισιτήρια, αυτά και μόνο τα χρήματα θα επαρκούσαν για να αποσβεσθούν σε ένα χρόνο τα μηχανήματα».

ΠΗΓΗ: Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία 28/02/2010