Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Ναυαγεί το ΕΣΥ στα Δωδεκάνησα


Τη στελέχωση των ιατρείων με το απαραίτητο προσωπικό ζητούν οι δήμαρχοι των μικρών νησιών της Δωδεκανήσου.

Τα προβλήματα στον τομέα υγείας που αντιμετωπίζουν τα ακριτικά νησιά είναι πολλά, με αποτέλεσμα να κλονίζεται το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων, οι οποίοι χρειάζεται να μεταβαίνουν στα κοντινά νοσηλευτικά ιδρύματα ακόμη και για μία απλή ακτινογραφία.

Μπορεί σχεδόν όλα τα ιατρεία να έχουν αιματολογικό και αιμοδυναμικό εργαστήριο με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό, δεν υπάρχει όμως το απαραίτητο προσωπικό για να τα λειτουργήσει.

Κάποιοι δήμαρχοι προτείνουν την ανάπτυξη συστημάτων τηλεϊατρικής, τα οποία μπορούν να λύσουν σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα στον τομέα υγείας για τα μικρά νησιά. Οι απόψεις των δημάρχων των νησιών έχουν ως εξής:

Γιώργος Ρούσος, δήμαρχος Καλυμνίων: «Τα τελευταία χρόνια υπάρχει στασιμότητα στη βελτίωση του νοσοκομείου του νησιού μας. Διαθέτουμε ένα νομαρχιακό νοσοκομείο, το οποίο εξυπηρετεί και τα γύρω νησιά, και παρόλα αυτά υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις.
Προτεραιότητά μας είναι η επάνδρωση του νοσοκομείου με παιδιάτρους και η περαιτέρω στελέχωση με καρδιολόγους, καθώς ο ένας που διαθέτουμε δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν. Επίσης, πρέπει να λειτουργήσει η μονάδα αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών και να στελεχωθεί με περισσότερο προσωπικό ο θάλαμος αποσυμπίεσης.

Βασική προϋπόθεση για να γίνουν όλα αυτά είναι να υπογραφεί ο νέος οργανισμός του νοσοκομείου. Ελπίζουμε να έχουμε καλή συνεργασία με τον νέο διοικητή του νοσοκομείου. Εμείς θα είμαστε δίπλα του και θα προσπαθήσουμε να τον στηρίξουμε στο έργο του».

Αναστάσιος Αλιφέρης, δήμαρχος Τήλου: «Η τεχνολογία και η ανάπτυξη της τηλεϊατρικής μπορούν να συμβάλουν στην αναβάθμιση των νοσοκομείων και ιατρείων των μικρών νησιών. Δεν μπορεί να περιμένει κανείς να καλύπτονται σε νησιά, όπως η Τήλος, όλες οι ιατρικές ειδικότητες. Η τεχνολογία μάς δίνει τη δυνατότητα να έχουμε τον γιατρό ειδικότητας επί τόπου.

Δεν είναι δύσκολο να αναπτυχθεί το σύστημα τηλεϊατρικής, το οποίο μπορούν να χειρίζονται οι γιατροί των ιατρείων στο κάθε νησί, ενώ για το τεχνολογικό κομμάτι δεν απαιτείται παρά μόνο η εκπαίδευση ενός δημοτικού υπαλλήλου για να το χειριστεί».


Λευτέρης Παπακαλοδούκας, δήμαρχος Σύμης: «Η κατάσταση στο νησί μας πάει από το κακό στο χειρότερο. Πρέπει το ιατρικό κέντρο του νησιού μας να γίνει πολυδύναμο ιατρείο για να μπορούμε να έχουμε μόνιμα έναν οδηγό ασθενοφόρου. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού.
Πριν από λίγους μήνες έφυγε η μαία και ο ακτινολόγος, ενώ έχουμε μία νοσηλεύτρια, έναν παθολόγο, έναν αποσπασμένο αγροτικό γιατρό από τον Εμπωνα. Η κατάσταση αυτή είναι ανεπίτρεπτη για ένα νησί που ο πληθυσμός του το καλοκαίρι φτάνει τις 8.000».

Πανορμίτης Κονταράτος, δήμαρχος Αστυπάλαιας: «Για μία απλή ακτινογραφία ο κάτοικοι της Αστυπάλαιας πρέπει να μεταβούν στην Κάλυμνο. Τα προβλήματα στο νησί μας είναι πολλά. Θέλουμε το ιατρείο του νησιού μας να έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί τους 750 και πλέον μόνιμους κατοίκους.
Υπάρχει ανάγκη κάλυψης μιας θέσης παιδιάτρου. Το ιατρείο του νησιού μας διαθέτει ένα γιατρό ειδικότητας και δύο αγροτικούς. Όταν μετατίθενται οι γιατροί υπάρχει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που μένουν κενές οι θέσεις. Το πρόβλημα στον τομέα υγείας για τα μικρά νησιά είναι διαχρονικό. Είναι ανεπίτρεπτο όμως στην εποχή μας να κάνουμε ολόκληρο ταξίδι για μια απλή ακτινογραφία».

Δημήτρης Ερωτόκριτος, δήμαρχος Κάσου: «Αυτό που ζητάμε είναι να στελεχωθεί το ιατρείο του νησιού μας με το απαραίτητο προσωπικό. Βάσει οργανογράμματος προβλέπεται να έχουμε έναν γιατρό ειδικότητας και δύο αγροτικούς. Τώρα έχουμε μόνο έναν γιατρό ειδικότητας.
Είχαμε λάβει διαβεβαίωση για τη δημιουργία πολυδύναμου ιατρείου στο νησί μας, κάτι που δεν βλέπουμε όμως να προχωρά. Πρέπει να έχουμε παραϊατρικό προσωπικό για να λειτουργούν τα εργαστήρια
. Η πλαισίωση και επάνδρωση του ιατρείου μας με το απαραίτητο προσωπικό είναι το βασικότερο μέλημά μας.
Δεν έχουμε καν μόνιμο οδηγό ασθενοφόρου. Το ασθενοφόρο το οδηγούν εθελοντικά κάτοικοι του νησιού, όταν υπάρχει ανάγκη».

Μπενέτος Σπύρου, δήμαρχος Λειψών: «Τα πολυδύναμα μικρά κέντρα υγείας έχουν πολύ καλό εξοπλισμό. Για να δουλέψουν όμως τα βασικά εργαστήρια πρέπει να υπάρχει κάποιος για να τα λειτουργήσει.

Εάν υπάρχει το προσωπικό που προβλέπεται σε κάθε ιατρείο, εάν γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα οι επισκέψεις από την ομάδα γιατρών της νομαρχίας, όπως είχε συζητηθεί πριν από χρόνια, αν επισκέπτονται τα νησιά οι εθελοντικές ομάδες και αν αναπτυχθεί στο σύστημα τηλεϊατρικής και αν βέβαια υπάρχει καλή συνεργασία με τα μεγαλύτερα νοσοκομεία, τότε θα είσαι εξαιρετικά άτυχος αν χάσεις έναν ασθενή σε οποιοδήποτε μικρό νησί».

Νικόλαος Καρακωνσταντίνος, δήμαρχος Νισύρου: «Ο δήμος πληρώνει έναν παιδίατρο, ο οποίος έρχεται κάθε μήνα στο νησί μας. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για παιδίατρο, ενώ πρέπει να καλυφθούν και άλλες ειδικότητες. Χρειαζόμαστε ακόμη έναν παθολόγο.
Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2010 να μιλάμε για διοικητική μεταρρύθμιση και στα μικρά νησιά να μην υπάρχουν ούτε οι στοιχειώδεις υποδομές».

Πηγή: Ελευθεροτυπία