Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Ερώτηση για τα δρομολόγια


Τον κίνδυνο διακοπής των ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς Κάρπαθο και Κάσο, λόγω των χρεών του κράτους προς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, επισημαίνει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, η βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μίκα Ιατρίδη.

Η ερώτηση απευθύνεται προς τους υπουργούς Οικονομίας κ. Λ. Κατσέλη, Υποδομών και Μεταφορών κ. Δ. Ρέππα και Εθνικής Άμυνας κ. Ευαγ. Βενιζέλο.

Ειδικότερα, αναφέρονται σ’ αυτήν τα εξής:
«Με έκδηλη αγωνία οι ακρίτες κάτοικοι των νησιών της Κάσου και της Καρπάθου αντιλαμβάνονται ότι η διάσπαση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, οδηγεί στην ακτοπλοϊκή απομόνωσή τους.

Ήδη η ακτοπλοϊκή εταιρεία που εξυπηρετεί τη γραμμή ζήτησε την άμεση διακοπή των δρομολογίων των δύο πλοίων της αναφέροντας ότι δεν έχει λάβει από την Πολιτεία τα μισθώματα για τα επιδοτούμενα δρομολόγια, συνολικού ύψους 10.000.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις της, μεταξύ των οποίων και τη μισθοδοσία των πληρωμάτων της.

Ταυτόχρονα, χρήματα από τις επιδοτήσεις περιμένουν και άλλες μεγάλες ακτοπλοϊκές εταιρείες, μεταξύ αυτών και η εταιρεία που εξυπηρετεί τον κύριο κορμό της γραμμής της Δωδεκανήσου, η οποία δεν έχει λάβει μισθώσεις για τα άγονα επιδοτούμενα δρομολόγια που εξυπηρετεί, ύψους 5.000.000 ευρώ, ενώ δεν έχει πληρωθεί και για τις μαζικές μεταφορές των στρατιωτών από και προς τα Δωδεκάνησα.

Σύμφωνα με την εταιρεία η συγκεκριμένη οφειλή από το αρμόδιο Υπουργείο ανέρχεται σε 1.500.000 ευρώ.

Με δεδομένο ότι η ακτοπλοϊκή σύνδεση για τους ακρίτες νησιώτες είναι ζήτημα ζωής. Επειδή, ενόψει της τουριστικής περιόδου, χρειάζεται απρόσκοπτη ακτοπλοϊκή συγκοινωνία για όλα τα νησιά. Επειδή δεν αντέχουν οι νησιώτες την αποδρομολόγηση πλοίων. Επειδή τα συναρμόδια Υπουργεία δεν μπορούν να συντονιστούν και να ανταπεξέλθουν στο ζωτικής σημασίας έργο του κατηργημένου Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να καταβληθούν τα ποσά που οφείλονται στις ακτοπλοϊκές εταιρείες που εκτελούν τα επιδοτούμενα δρομολόγια, αλλά και τις μεταφορές των στρατιωτών;

Ποια επιπλέον μέτρα προτίθενται να λάβουν, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο να μείνουν η Κάσος και η Κάρπαθος χωρίς πλοίο, καθώς και τα υπόλοιπα νησιά των Δωδεκανήσων που εξυπηρετούνται από τα επιδοτούμενα δρομολόγια;

Η ερωτώσα Βουλευτής
Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη
Βουλευτής Δωδεκανήσου».