Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Κατάληψη του Επαρχείου Καρπάθου-Κάσου


Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Επαρχία η Ομάδα Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία στην Κάρπαθο προχώρησε στη κατάληψη του Επαρχείου. Τα αιτήματα αναφέρονται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε Αγαπητοί συμπατριώτες,

η Ομάδα Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία στην Κάρπαθο για πρώτη φορά αποφάσισε αυτήν την κινητοποίηση για μια προειδοποιημένη, ειρηνική και συμβολική κατάληψη.
Δεν είμαστε πολιτικοποιημένη ομάδα και δεν έχουμε επιθετικές βλέψεις απέναντι σε κανέναν. Οι στόχοι μας είναι σαφείς και ξεκάθαροι. Το μόνο που επιδιώκουμε και διεκδικούμε είναι η αναγνώριση των αναγκών μας από την πλευρά του κράτους, ανάγκες οι οποίες είναι πολύ σοβαρές, όπως είναι η Υγεία μας, σωματική και ψυχική.

Ως Ομάδα κινητοποιηθήκαμε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε, όταν διακόπηκε η λειτουργία του Γραφείου Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης Πολιτών, λόγω της διακοπής της σύμβασης της ψυχολόγου που ανέλαβε αυτήν την προσπάθεια.
Η διακοπή αυτή άφησε πολλά άτομα μετέωρα και αβοήθητα, καθώς έχασαν τη δυνατότητα επαφής με τη μοναδική υπηρεσία Ψυχικής Υγείας που υπήρχε στον τόπο μας. Κάτω από αυτό το κλίμα κάποιοι ευαισθητοποιημένοι πολίτες μέσα σε διάστημα λίγων ημερών συγκέντρωσαν 1160 υπογραφές, οι οποίες στάλθηκαν στο Νομάρχη Δωδεκανήσου προσωπικά και στις Νομαρχιακές Επιτροπές όλων των κομμάτων, ώστε να κοινοποιηθεί σε όλους τους Νομαρχιακούς Συμβούλους. Επίσης αντίστοιχα έγγραφα στάλθηκαν τόσο στο Επαρχείο Καρπάθου- Κάσου ,όσο και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου από τον Επιστημονικά Υπεύθυνο της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Δωδεκανήσου, από το Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία Επαρχίας Καρπάθου, από το Δημοτικό Οργανισμό Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Καρπάθου και από σχολεία του νησιού. Το Νοέμβριο κατατέθηκε σχετική επερώτηση στη Βουλή, στην οποία δεν έχει δοθεί ακόμη απάντηση.
Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται στο Υπουργείο Υγείας συνάντηση της Υπουργού Υγείας με τον Έπαρχο Καρπάθου κο. Ερωτόκριτο, παρουσία και του εκπροσώπου της Ομάδας μας. Ύστερα από πολύμηνους αγώνες φτάσαμε στην πόρτα του Υπουργείου και στην πόρτα της οριστικής λύσης του ζητήματος (έτσι τουλάχιστον θέλουμε να πιστεύουμε και να ελπίζουμε).
Εμπιστευόμαστε τις δυνάμεις μας, την ξεκάθαρη θέση του Επάρχου μας ότι είναι μαζί μας στο πλάι των αγώνων μας, και την καθαρότητα και την διαφάνεια των επιχειρημάτων μας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

1. Την εξασφάλιση της «θεραπευτικής συνέχειας» για τους ανθρώπους που είναι σε επαφή με το Γραφείο Ψυχολογικής Υποστήριξης, ούτως ώστε να μη μεσολαβήσουν ξανά χρονικά κενά που μπορεί να επιδεινώσουν την κατάστασή τους.

2. Την σταθερή χρηματοδότηση της υπηρεσίας αυτής και την πλήρη στελέχωσή της μέσα από μια οργανωμένη ομάδα που θα αποτελείται από έναν επιπλέον ψυχολόγο που θα αναλάβει τα παιδιά και τους εφήβους του νησιού μας και από κοινωνικό λειτουργό, ώστε να καλυφθούν συνολικά οι ψυχοκοινωνικές ανάγκες των κατοίκων.

3. Τη σταθερή επίσκεψη της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Δωδεκανήσου στο νησί μας κάθε 2 μήνες ώστε να ρυθμίζεται σε συχνή και σταθερή βάση η φαρμακευτική αγωγή των ανθρώπων που έχουν ανάγκη ψυχιατρικής παρακολούθησης.

4.Την πραγματοποίηση παρεμβάσεων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Υπουργείο Παιδείας ώστε να ξεκινήσει επιτέλους να λειτουργεί ο θεσμός του Ψυχολόγου στα σχολεία του νησιού μας, καθώς αυτό αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα πρόληψης.

5. Συνοψίζοντας, διεκδικούμε την εξασφάλιση οργανωμένης, σταθερής, δημόσιας, δωρεάν παροχής ψυχολογικής υποστήριξης για όλους τους κατοίκους του ακριτικού μας νησιού.

Οι κινητοποιήσεις μας θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα και με άλλες μορφές μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις μας.