Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της Huffington Post, ομάδα επιστημόνων κατέγραψε 2.300 περιοχές του πλανήτη που θεωρούνται αναντικατάστατες αναφορικά με την σημασία τους για το περιβάλλον και ειδικότερα για την σωτηρία σπάνιων ειδών. Ο λόγος δημιουργίας της λίστας ήταν η ανάγκη καλύτερης προστασίας των συγκεκριμένων οικοσυστημάτων, προκειμένου να διατηρηθεί αλώβητη η πλούσια και κινδυνεύουσα χλωρίδα και πανίδα αυτών των περιοχών.
Στη λίστα των περιοχών φιγουράρουν και αρκετές ελληνικές:
Το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όπου, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται το Δέλτα του Νέστου και οι λίμνες Ισμαρίδα και Βιστωνίδα, το Δέλτα του Έβρου, η Κάσος και τα Κασσονήσια, η Κάρπαθος και η Σαρία. Ακόμα, τα Λευκά Όρη και η παρακείμενη παράκτια ζώνη, το νότιο δασικό σύμπλεγμα Έβρου και το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού κόλπου είναι οι περιοχές της χώρας μας που, κατά τους επιστήμονες, είναι αναντικατάστατες όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για το σύνολο του πλανήτη.
Πρόκειται για μια είδηση που μας προκαλεί να αναλογιστούμε αν και κατά πόσο γνωρίζουμε την αξία των διαφόρων περιοχών βιοποικιλότητας που διαθέτουμε. Μας προσκαλεί επίσης να αναρωτηθούμε σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας και τι μπορούμε να κάνουμε ως πολίτες (αλλά και ψηφοφόροι) προκειμένου να τις κληροδοτήσουμε 'σώες' στις επόμενες γενιές.
* Στη φωτογραφία: όψη του Αμβρακικού Κόλπου (credits: WWF Ελλάς/Andrea Bonetti)
Πηγή: http://kalyterizoi.gr/new/2300-anantikatastates-periohes-toy-planiti-metaxy-ayton-arketes-ellinikes
Πηγή: http://kalyterizoi.gr/new/2300-anantikatastates-periohes-toy-planiti-metaxy-ayton-arketes-ellinikes