Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Τί είπε ο Υπουργός Ναυτιλίας σχετικά με τα ακτοπλοιικά δρομολόγια προς Κάσο και Κάρπαθο;


Απάντηση στις αναφορές των βουλευτών Β. Υψηλάντη και Δ. Γάκη για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια στην Κάρπαθο, έδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτης. 


Στην απάντησή του, αναφέρει τα εξής: 

«Σε συνέχεια ανωτέρω σχετικής, σας γνωστοποιούμε τα ακόλουθα: 
Τα δύο τελευταία χρόνια η Κάρπαθος εξυπηρετείται από το Ε/Γ-Ο/Γ «Πρεβέλης», με συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, κατόπιν μειοδοτικών διαγωνισμών με τρία (03) δρομολόγια την εβδομάδα, ως εξής: 



α) Στη γραμμή «Ρόδος - Χάλκη - Κάρπαθος - Κάσος-Σητεία-Ηράκλειο-Ανάφη-Θήρα-Μήλος-Πειραιάς», με ένα (01) δρομολόγιο την εβδομάδα, με μίσθωμα 62.000 ευρώ ανά δρομολόγιο. Το τμήμα από Ρόδο μέχρι Ηράκλειο είναι επιδοτούμενο όπως και η προσέγγιση στην Ανάφη. 



β) Στη γραμμή «Ρόδος - Χάλκη - Διαφάνι - Πηγάδια - Κάσος - Ανάφη - Θήρα - Πειραιάς», με ένα (01) δρομολόγιο την εβδομάδα, με μίσθωμα 64.000 ευρώ ανά δρομολόγιο. Το τμήμα απο Ρόδο μέχρι Θήρα είναι επιδοτούμενο. 

γ) Στη γραμμή «Ρόδος - Χάλκη - Κάρπαθος - Κάσος - Σητεία - Ηράκλειο», με μίσθωμα 30.000 ευρώ ανά δρομολόγιο. 


Το ετήσιο κόστος των ανωτέρω δρομολογίων ανέρχεται σε 8 εκατομμύρια ευρώ. 

Τα συγκεκριμένα δρομολόγια έλαβαν παράταση έως την 31-12-2013 λόγω διεξαγωγής του δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού της νέας δρομολογιακής περιόδου την 19-11-2013. 


Για τη νέα δρομολογιακή περίοδο έως 31-10-2014, λόγω μείωσης της προεγκριθείσας πίστωσης, προκηρύχθηκαν αρχικά δύο (02) από τα τρία (03) δρομολόγια ως εξής: 

α) Η γραμμή «Ρόδος - Χάλκη - Κάρπαθος - Κάσος - Ηράκλειο», με δύο (02) δρομολόγια την εβδομάδα, με προσέγγιση στη Σητεία στο ένα εκ των δύο δρομολογίων και μίσθωμα 28.000 ευρώ ανά δρομολόγιο. Τα δρομολόγια θα καθοριστούν ώστε να υπάρχει ανταπόκριση με Ε/Γ/-Ο/Γ πλοία από το λιμένα Ηρακλείου προς τον Πειραιά. 


β) Το τρίτο δρομολόγιο στη γραμμή «Ρόδος - Χάλκη - Διαφάνι - Πηγάδια - Κάσος - Ανάφη-Θήρα-Πειραιάς και επιστροφή» θα προκηρυχθεί όταν εξασφαλισθεί η απαιτούμενη πίστωση από το υπουργείο Οικονομικών ύψους 3.300.000 ευρώ. 



Η ακτοπλοϊκή σύνδεση Διαφάνι Καρπάθου - Πηγάδια Καρπάθου με τέσσερα (04) δρομολόγια την εβδομάδα και ετήσιο κόστος 204.380 ευρώ δεν επαναπροκηρυχθηκε λόγω της ολοκλήρωσης της ασφαλτόστρωσης του δρόμου Διαφάνι Καρπάθου - Πηγάδια και την αποκατάσταση της οδικής σύνδεσης. 



Αναφορικά με το θέμα της παράδοσης του έργου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ως εκ τούτου την καθιέρωση υπεραστικής γραμμής των μέσων μαζικής μεταφοράς, αρμόδιο να απαντήσει είναι το υπουργείο Εσωτερικών προς το οποίο κοινοποιούνται αντίγραφα των Αναφορών.
Πηγή :Ροδιακή