Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2007

Επιστολή του κ. Ιωάννη Παρασκευά προς τον πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ για το Άρθρο 16


ΠΡΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΑΣΟΚ
κ. Γεώργιο Παπανδρέου

κύριε Πρόεδρε,
Με αφορμή τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος για το Άρθρο 16 θα μου επιτρέψετε να σας καταθέσω την προσωπική μου άποψη.

Δεδομένα:
Το σύστημα εκπαίδευσης στη χώρα μας είναι:
αναχρονιστικό, πεπαλαιωμένο, αναντίστοιχο με τις παραγωγικές δραστηριότητες, υψηλού κόστους για γονείς και παιδιά και τέλος παράγει πτυχιούχους και όχι επιστήμονες.
Το δίλημμα μη κρατικά Πανεπιστήμια ή όχι είναι ψευδές και επίπλαστο:
η όλη συζήτηση και αντιδικία οφείλεται σε πλημμελή ενημέρωση , άγνοια και σύγχυση λόγω του ότι δεν έχει κατατεθεί πλήρης πρόταση.

Προοπτική:
Το πρόβλημα δεν έγκειται στην τροποποίηση του Άρθρου 16 αλλά στο περιεχόμενο και τις δεσμεύσεις του εκτελεστικού Νόμου για την υλοποίηση των προβλέψεων του σχετικού Άρθρου.
Ο εκτελεστικός Νόμος εάν και εφόσον θεωρηθεί αναθεωρητέο το Άρθρο 16 θα ψηφισθεί από την επόμενη Βουλή.
Η σύνθεση της επόμενης Βουλής δεν είναι δεδομένη. Ευελπιστούμε ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι η νέα Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.
Οι αλλαγές στο σύστημα εκπαίδευσης της χώρας για να έχουν προοπτική θα πρέπει να εξασφαλίζουν τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων.
Η συναίνεση θα πρέπει να εκφραστεί στη διατύπωση και ψήφιση του νέου εκτελεστικού Νόμου.
Η μονομερής σύνταξη του Νόμου ή από πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας ή του ΠΑΣΟΚ φαλκιδεύει την προοπτική σοβαρών τομών και αλλαγών στο σύστημα εκπαίδευσης.
Η ψήφιση στη σημερινή Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία (πέραν των 180) της πρότασης για την αναθεώρηση του Άρθρου 16 φαλκιδεύει τη δυνατότητα συναινετικής επεξεργασίας και διατύπωσης του εκτελεστικού Νόμου.
Το ΠΑΣΟΚ οφείλει και πρέπει να προτείνει την ουσιαστική αλλαγή και ανατροπή των υφιστάμενων παθογενειών του εκπαιδευτικού συστήματος σε όλες τις βαθμίδες και δεν επικεντρώνεται μόνο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Είναι πολιτικά μη ορθό να ταυτισθεί το ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία στη δήθεν πρόταση αναθεώρησης του Άρθρου 16 του Συντάγματος. Στο λαό παγιώνεται η άποψη του «Τι ΠΑΣΟΚ τι Νέα Δημοκρατία, όλοι το ίδιο είναι». Αυτό δεν να είναι αληθές λόγω του ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ συνολικά για την Παιδεία και το εκπαιδευτικό σύστημα διαφέρει διαμετρικά με αυτή της Νέας Δημοκρατίας.

Πρόταση:
Αναδεικνύουμε με όλους τους τρόπους και με όλα τα μέσα ότι η Νέα Δημοκρατία προτείνει την αναθεώρηση του Άρθρου 16 με στόχευση την υποδούλωση της Παιδείας σε επιχειρηματικά συμφέροντα χωρίς έλεγχο χωρίς πλαίσιο σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που προτείνει ΠΑΙΔΕΙΑ και Σύστημα Εκπαίδευσης με κοινωνικό έλεγχο, συμμετοχή, αντιστοιχισμένα με τις παραγωγικές δραστηριότητες και ανάγκες της χώρας.

Με εκτίμηση,

Παρασκευάς Ιωάννης
Βουλευτής Δωδεκανήσου
ΠΑΣΟΚ