Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2007

Συμμαχούν τα μικρά νησιά της Ελλάδας



Η «ισχύς εν τη ενώσει» επιβεβαιώνεται από την πρωτοβουλία 39 μικρών νησιών του Αιγαίου, του Ιονίου και του Αργοσαρωνικού, που ένωσαν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού τα προβλήματά τους και να προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής στους κατοίκους τους, με επίκεντρο την άρση της απομόνωσής τους, ειδικά όταν τα φυσικά φαινόμενα δυσχεραίνουν την επικοινωνία με τη χερσαία Ελλάδα. Υπό το πρίσμα αυτό δημιούργησαν το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών Νησιωτική Αμφικτιονία που διεκδικεί ρυθμίσεις και δράσεις υπέρ των πολιτών τους, αξιοποιώντας Κοινοτικά Προγράμματα και Κοινοτικές Οδηγίες ευεργετικές για περιοχές, των οποίων οι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 3.100. Παράλληλα, το Δίκτυο, που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2003 με πρωτοβουλία των δήμων Κυθήρων, Παξών, Σύμης, Υδρας και Ψαρών έχει στόχο να διεκδικεί από τις εκάστοτε κυβερνήσεις μέτρα και δράσεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των μικρών νησιών. Πρόεδρος του Δικτύου Μικρών Νησιών είναι ο δήμαρχος Yδραίων κ. Κωνσταντίνος Αναστόπουλος, ο οποίος πιστεύει ότι το Δίκτυο έχει καταγεγραμμένο στο ενεργητικό του αρκετές ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους νησιώτες και στοχεύει στην αξιοποίηση του Δ' ΚΠΣ που δίνει προτεραιότητα στις νησιωτικές περιοχές.

Συγκεκριμένα, το Δίκτυο κατάφερε να διεκδικήσει σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων και μια ιδιότυπη αποκέντρωση, καθώς όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και ασφαλιστικά Ταμεία, που βρίσκονται στα διοικητικά κέντρα των περιοχών ή στην πρωτεύουσα της χώρας, υποχρεούνται να στέλνουν εκπροσώπους τους στα 39 νησιά για να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις των νησιωτών και όχι οι νησιώτες να μεταβαίνουν στο διοικητικό κέντρο ενός δημόσιου οργανισμού. Με τον τρόπο αυτό τα μικρά απομακρυσμένα νησιά εξσφαλίζουν ακτοπλοϊκή προσέγγιση τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Στα επιπλέον κίνητρα που εξασφάλισε το Δίκτυο για τα νησιά μέλη του είναι μεταξύ άλλων ότι ανήκουν στη Δ' Ζώνη κινήτρων του Αναπτυξιακού Νόμου και εξασφαλίζουν χρηματοδότηση ύψους 65% για τα επενδυτικά τους σχέδια. Η περιοχή ευνοείται με φοροαπαλλαγή 40% στα ετήσια εισοδήματά τους. Στα δάνεια δεν καταβάλλουν ΕΦΤΕ. Το αφορολόγητο των φυσικών προσώπων είναι στα 18.600 ευρώ.

Οπως αναφέρεται στην εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ για άλλη σημαντική πρωτοβουλία που πρόκειται να εφαρμόσει το Ελληνικό Δίκτυο Νησιών «Νησιωτική Αμφικτιονία» είναι το πρόγραμμα «Ανάπτυξη Πληροφοριακών και Τηλεματικών Υποδομών και Υπηρεσιών για τα Μικρά Ελληνικά Νησιά» , προυπολογισμού 3,2 εκατ. ευρώ, το οποίο θα συμβάλει στην άρση της ηλεκτρονικής απομόνωσης. Τα οφέλη του προγράμματος παρουσίασαν στην Υδρα ο πρόεδρος του Δικτύου, δήμαρχος Υδραίων κ. Αναστόπουλος, ο γενικός διευθυντής του Δικτύου κ. Ελευθέριος Κεχαγιόγλου και ο διευθυντής Οργάνωσης του προγράμματος κ. Δημήτρης Σκουτέρης. Στην εκδήλωση παρόντες ήταν οι εκπρόσωποι των αναδόχων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών που ανέλαβαν να υλοποιήσουν τις 8 από τις 10 ενότητες του έργου. Πρόκειται για τις εταιρείες: ΝextCom στην οποία ανατέθηκε το έργο των δορυφορικών υποδομών και δικτύων, στην Gennet ανατέθηκαν τα έργα των υποδομών δικτύου δεδομένων και τηλεδιάσκεψης, ενώ στην IP Telecom ανατέθηκε η υλοποίηση του Web Portal των υποδομών δικτύου Wi-Fi και τηλεματικής. Εκ μέρους της Gennet ήταν ο διευθυντής Πληροφορικής κ. Ανδρέας Δούμαρος, ο διευθύνων σύμβουλος της NextCom κ. Χρήστος Τράγκας και ο γενικός διευθυντής της IP Telecom κ. Μιχάλης Φακουκάκης.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών κ. Αναστόπουλος τόνισε ότι η υλοποίηση του έργου θα συμβάλει αποφασιστικά στην άρση της «ηλεκρονικής απομόνωσης» των νησιών αυτών, στον κάθε είδους αποκλεισμό τους, στη διαμόρφωση συνθηκών ανάπτυξης και προβολής μέσω των καινοτόμων παρεμβάσεών τους στους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης, του τουρισμού, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού. Το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο κατά 75% από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» του Γ' ΚΠΣ και κατά 25% από την ελληνική κυβέρνηση. Το έργο άρχισε να υλοποιείται και η συμβατική υποχρέωση προβλέπει την ολοκλήρωσή τους στα τέλη του 2008. Στόχος όμως του Δικτύου, όπως τόνισε ο δήμαρχος Υδραίων, είναι η υποδομή να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2007, ώστε να προλάβουν την επόμενη τουριστική σεζόν. Υπενθύμισε ότι η Υδρα διαθέτει ακόμη μια πρωτοπορία, καθώς είναι από τις πρώτες περιοχές που απέκτησαν οπτική ίνα και θα συμβάλει στον περαιτέρω ηλεκτρονικό εκσυγχρονισμό του νησιού.

Το έργο διαμορφώνει πρότυπες τηλεματικές - τηλεπικοινωνιακές υποδομές (δορυφορικές επικοινωνίες - ασύρματο ευρυζωνικό δίκτυο Wi Fi - συστήματα τηλεματικών εφαρμογών) ικανές να εξυπηρετήσουν καινοτόμες εφαρμογές όπως: Τηλε-διάσκεψη, τηλε-κατάρτιση, video on demand, έγκαιρη ενημέρωση για έναρξη πυρκαγιών - προστασία περιβάλλοντος, προβολή τουριστικού - πολιτιστικού προϊόντος των νησιών μέσω διαδικτυακού κόμβου (web portal), εγκατάσταση info kiosks για δημόσια ενημέρωση και προβολή, διαδραστική ενημέρωση κατοίκων και επαγγελματικών φορέων της τοπικής οικονομίας. Το διαδραστκό web portal άρει την απομόνωση των νησιών και επιτρέπει την επίκαιρη ενημέρωση φορέων και ιδιωτών της ημεδαπής και αλλοδαπής, όπως Ελληνες μετανάστες του εσωτερικού και εξωτερικού καταγόμενοι από αυτά τα νησιά. Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του Δικτύου κ. Κεχαγιόγλου τόνισε ότι πρόκειται για ένα έργο που δίνει λύσεις στην απομόνωση και τον αποκλεισμό των νησιών.

Στο Δίκτυο μετέχουν τα νησιά Υδρα, Κύθηρα, Παξοί, Ψαρά, Σύμη, Αγκίστρι, Ελαφόνησος, Αντίπαρος, Κύθνος, Ιθάκη, Σκύρος, Κάσος, Μεγίστη, Λειψοί, Οινούσσες, Αντικύθηρα, Ιος, Τήλος, Σαμοθράκη, Φούρνοι - Κορσέοι, Θάσος, Νήσος, Κάλαμος, Αλόννησος, Αγιος Γεώργιος, Πετάσι, Δοκός, Κοίνυρα, Αντιπαξοί, Πάτμος, Κυρά Παναγιά, Περιστέρα, Πιπέριον, Ρω, Στρογγύλη, Αγιος Μηνάς, Θύμαινα, Τρίκερι. Νησιά που δεν είναι μέλη του Δικτύου, αλλά συνεργάζονται με την 147η πρόσκληση της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού μέσω της οποίας υλοποιείται το προαναφερόμενο έργο.