Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2007

Στροφή στα φωτοβολταικά


Εντονότατο είναι το ενδιαφέρον ιδιωτών και επιχειρηματιών για τη δημιουργία μικρών και μεγάλων μονάδων με φωτοβολταϊκά συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς αυτά επιχορηγούνται με γενναία κίνητρα από τον αναπτυξιακό νόμο. Για τη Ρόδο, αλλά και για μικρά νησιά του νομού Δωδεκανήσου υπάρχει μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τη δημιουργία τέτοιων μονάδων μιας και εντάσσονται μεν σε αναπτυξιακά προγράμματα και επιπρόσθετα εμφανίζουν πολύ μικρό επιχειρηματικό κίνδυνο δεδομένου ότι η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να αγοράζει σε πενταπλάσια τιμή το παραγόμενο ρεύμα με συμβόλαιο 20 ετών.

Ειδικότερα, μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες, αλλά και εναλλακτικούς τρόπους για την αξιοποίηση από ιδιοκτήτες κατοικιών, εξοχικών ή ακόμα και αγροτεμαχίων δημιουργεί η δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μέσω εγκατάστασης φωτοβολταϊκών.

Mε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων μπορεί κανείς να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο αγοράζει υποχρεωτικά η ΔΕΗ σε τιμή πενταπλάσια από αυτήν με την οποία διαθέτει το ρεύμα στους ιδιώτες. Η παράδοξη διαφορά, μεταξύ τιμής αγοράς και πώλησης, εξηγείται στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα για την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, αλλά και από τις υψηλές κυρώσεις που προβλέπονται για την εκπομπή ρύπων πέραν των ορίων που έχουν τεθεί. Έτσι μπορεί ο καθένας μας να μετατραπεί σε ένα μικρό παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας!

Στη Ρόδο έχουν ήδη εγκατασταθεί τα πρώτα φωοτοβολταϊκά συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για σπίτια. Οι ιδιοκτήτες τους τα αξιοποίησαν για να φωτίζουν τους αύλιους χώρους που διαθέτουν και σύμφωνα με τα όσα περιέγραψαν προς την ηλεκτρονική εφημερίδα Philoxenous.gr είναι εξαιρετικά ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. «Έχουμε δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια για να φωτίζουμε κάθε βράδυ μια αυλή επιφανείας 1000 τ.μ» εξήγησε ένας εξ’ αυτών. «Το κόστος εγκατάστασης της μονάδας που διαθέτουμε ανήλθε σε 4.500 ευρώ και θα κάνουμε απόσβεση των χρημάτων μας σε τέσσερα χρόνια».

Γενικά οι απαιτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος ενός μέσου νοικοκυριού προσδιορίζονται σε 3 KW, ενώ το κόστος αγοράς και εγκατάστασης ενός φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 1 KW προσδιορίζεται μεταξύ 4.500 και 6.000 ευρώ. Για την απόσβεση της επένδυσης απαιτούνται περίπου 5 χρόνια και μετά όχι μόνο δεν θα πληρώνετε ρεύμα στη ΔΕΗ, αλλά θα εξασφαλίζετε ένα σημαντικό πρόσθετο ετήσιο έσοδο. Το ακριβές διάστημα της απόσβεσης αλλά και της απόδοσης της επένδυσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ετήσια ηλιοφάνεια της περιοχής όπου έχει εγκατασταθεί το φωτοβολταϊκό σύστημα.

Το Ενεργειακό Γραφείο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου έχει ήδη ξεκινήσει την ενημέρωση των ιδιωτών για τα νέα δεδομένα που επέρχονται στην παραγωγή ενέργειας. Σύμφωνα με το διευθυντή του γραφείου κ. Μανόλη Χαραλάμπη «το έτος 2007 θα είναι αφιερωμένο σε αυτό το πολύ σημαντικό κομμάτι για επενδύσεις που διαμορφώνουν, ταυτόχρονα, και τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο φυσικό περιβάλλον».

Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν ξεκινήσει προσπάθεια για την εξεύρεση ακινήτων όπου θα εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα. Μάλιστα, μέχρι πρόσφατα επώνυμος Ελβετικός όμιλος διαπραγματεύονταν την αγορά μεγάλης έκτασης στη Νότια Ρόδο για την αξιοποίησή της καθ’ αυτόν τον τρόπο. Οι επενδυτές θεωρούν πως τα ξερονήσια ή «άχρηστα» μέχρι χθες αγροτεμάχια που δεν είχαν καμιά αξία θα μπορούν να «καλυφθούν» με φωτοβολταϊκά συστήματα παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια προς όφελος των οικοπεδούχων και κυρίως του περιβάλλοντος, καθώς η ΔEH θα είναι υποχρεωμένη να αγοράζει επί πολλά χρόνια το παραγόμενο ρεύμα.

Το φωτοβολταϊκό φαινόμενο ανακαλύφθηκε το 1839 και χρησιμοποιήθηκε για πρακτικούς σκοπούς στα τέλη της δεκαετίας του '50 σε διαστημικές εφαρμογές. Τα φωτοβολταϊκά συστήματα έχουν τη δυνατότητα μετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική. Ωστόσο, αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι η μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική γίνεται αθόρυβα χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις.