Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2007

Αλιεύοντας... στο διαδίκτυο-Aρθρο του δημοσιογράφου Νίκου Γ. Μαστροπαύλου για την υπερβόσκηση


Σε χθεσινό μας δημοσιεύμα παρουσιάσαμε το δελτίο τύπου του δήμου, που μας ενημέρωνε για την θετική εξέλιξη στο ζήτημα της είσπραξης των αποζημιώσεων απο τους δικαιούχους που συμμετείχαν στο πρόγραμμα της εκτατικοποίησης της κτηνοτροφίας.

Στην ιστοσελίδα του περιοδικού NATIONAL GEOGRAPHIC βρήκαμε ένα άρθρο του Κασιώτη δημοσιογράφου Νίκου Γ. Μαστροπαύλου για την υπερβόσκηση και το οποίο παραθέτουμε παρακάτω.




ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Υπερβόσκηση στην Κάσο

Οι καταστροφικές πλημμύρες και η εκτεταμένη διάβρωση των εδαφών στην Κάσο είχαν μεγάλη σχέση με την ανεξέλεγκτη βόσκηση αναρίθμητων γιδιών. Τουλάχιστον 12.000 ζώα τριγυρνούσαν στα μόλις 64 τετραγωνικά χιλιόμετρα του νησιού και έσκαβαν το χώμα, σκαρφάλωναν στα λίγα δέντρα και κατέβαιναν στη χωματερή μήπως βρουν κάτι να φάνε. Λόγω της υπερβόσκησης εμφανίστηκαν έντονα τα σημάδια της ερημοποίησης και η οικολογική κατάρρευση του οικοσυστήματος ήταν προ των πυλών. Δυστυχώς η διατήρηση του οικογενειακού κοπαδιού, με χρήματα που έστελναν οι ξενιτεμένοι, ήταν κάτι σαν τη συντήρηση του πατρικού σπιτιού. Παραδοσιακές συνήθειες, όπως το διζωνικό σύστημα βοσκής των κοπαδιών –από τη μια ζώνη της «Πάνω Γης» στην άλλη της «Κάτω Γης» κάθε δεύτερο χρόνο– είχαν ξεχαστεί. Μέχρι που ξαφνικά όλα άλλαξαν. Τα γίδια στην Κάσο έχουν τώρα στο αφτί τους ένα κίτρινο σκουλαρίκι, το οποίο πιστοποιεί ότι το συγκεκριμένο ζώο είναι ένα από τα 4.000 νόμιμα που θα συντηρούν πλέον οι βοσκότοποι του νησιού. Τη στιγμή που ολοκληρωνόταν η μελέτη βοσκοϊκανότητας την οποία είχε ζητήσει ο Δήμος Κασίων, άνοιγε και το σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα εντατικοποίησης της κτηνοτροφίας, το οποίο προέβλεπε και επιδότηση για την απόσυρση των πλεονάζοντων αιγοπροβάτων. Οι 50 περίπου κτηνοτρόφοι διέκριναν, με τη βοήθεια κινήτρων, διέξοδο στο αδιέξοδο και πείστηκαν να μειώσουν τα ζώα τους στον αριθμό που όρισε αναλογικά ο δήμος για τον καθένα. Όχι πάντως περισσότερα από 100 ζώα. Έτσι, υπάρχει ελπίδα για την ανάκαμψη του περιβάλλοντος του νησιού αλλά και για καλύτερη απόδοση της κτηνοτροφίας.
ΚΕΙΜΕΝΟ: Νίκος Μαστροπαύλος / ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2006
ΠΗΓΗ:ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΝATIONAL GEOGRAPHIC