Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2007

Ουσιαστική παρέμβαση για τους παραδοσιακούς φούρνους στα νησιά


Ουσιαστικής σημασίας παρέμβαση, για την ενίσχυση των παραδοσιακών φούρνων στα μικρά νησιά του νομού, πραγματοποίησε ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Αναστάσιος Καραμάριος, κατά τη συζήτηση σχετικών νομοσχεδίων στη Βουλή.

Συγκεκριμένα με τροπολογία που κατέθεσε ζήτησε και έγινε δεκτό το αίτημά του να υπαχθούν στις ενεργητικές διατάξεις περί χρημοτόδησης των παραδοσιακών αρτοποιείων και τα νησιά που έχουν πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων οι κοινότητες της χώρας, ανεξαρτήτως πληθυσμού και οι παραμεθόριες και ορεινές περιοχές της χώρας.

Με τις διατάξεις αυτές, συμπεριλαμβάνονται όλα τα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου και η Όλυμπος Καρπάθου, η οποία δυστυχώς θα εξαιρείτο, εάν δεν τροποποιείτο από το νομοσχέδιο.

Ειδικότερα στην τοποθέτησή του ο κ. Καραμάριος τόνισε τα εξής:

“Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ομιλούμε βέβαια για τον άρτον τον επιούσιον αλλά δυστυχώς δεν άκουσα από κανέναν αυτό που έπρεπε. Δεν θα έλεγα ότι έχω την εντύπωση αλλά είμαι πεπεισμένος ότι από όσα είπε ο κύριος Υπουργός απόψε, ο κύριος Σιούφας, απεδείχθη πέρα για πέρα η ορθότητα του Νομοσχεδίου. Δεν μπορώ να καταλάβω κύριοι συνάδελφοι, γιατί ασχολούμαστε και μας ακούει όλος ο κόσμος με οτιδήποτε άλλο εκτός από το Νομοσχέδιο. Αν θα βλέπαμε τα άρθρα του Νομοσχεδίου, τα οποία εξειδικεύουν από το άλφα ως το ωμέγα όλες τις λεπτομέρειες γενικά της αρτοβιομηχανίας, δεν θα βρισκόμασταν στο σημείο σήμερα να λέμε αυτά που λέμε μόνο και μόνο γιατί μπαίνουμε στην τελευταία χρονιά την προεκλογική και φυσικά όλοι οι συνάδελφοι, πολύ περισσότερο της Αντιπολιτεύσεως, έχουν κάθε λόγο από το Βήμα αυτό να πουν τις απόψεις τους για να φανούν αρεστοί στις περιοχές τους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ένα νομοσχέδιο που αποβλέπει σ` αυτό που πραγματικά είπε ο κύριος Υπουργός, στην προστασία του καταναλωτή. Αυτός είναι ο επιδιωκόμενος σκοπός.

Ύστερα από εβδομήντα χρόνια, όπως προελέχθη, ερχόμαστε σήμερα εμείς, η Νέα Δημοκρατία, να μαζέψουμε όλες αυτές τις διάσπαρτες νομοθετικές ρυθμίσεις τόσων χρόνων σε ένα νέο νομοσχέδιο, το οποίο να είναι σύγχρονο και προσαρμοσμένο στην πραγματικότητα.

Τι θα κάνουμε τώρα, όπως έλεγα μεταξύ σοβαρού και αστείου, σ’ ένα συνάδελφο του Κ.Κ.Ε. που έφευγε; Τι θέλετε να κάνουμε; Να κάνουμε φούρνους του Κ.Κ.Ε., του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας; Για όνομα του Θεού! Να σοβαρευθούμε λίγο, κύριοι συνάδελφοι. Ποιες είναι οι αντιρρήσεις σας στα άρθρα; Τόσες μέρες στην Επιτροπή κανένας σας δεν είπε τίποτα. Ερχόμαστε όλοι και κρίνουμε και κατακρίνουμε, γιατί δεν κάνουμε καλά τη δουλειά μας.

Κύριοι συνάδελφοι, στα χωριά μας έχουμε παραδοσιακούς φούρνους. Οι ίδιοι οι φουρναραίοι έφτιαξαν νέες αρτοβιομηχανίες, σύγχρονα αρτοποιεία. Οι παραδοσιακοί όμως εξακολουθούν να μένουν. Γιατί εγώ που αγοράζω το ψωμί, αν θέλω χωριάτικο πάω σ` αυτόν που φτιάχνει ψωμί στο χωριό και αν θέλω διαφορετικό πηγαίνω αλλού.

Τι συζητάτε εδώ; Δεν ξέρετε ότι όλα αυτά που κάνουμε σήμερα είναι για να διορθώσουμε αυτά που είναι εσφαλμένα; Κύριε Υπουργέ, μην ματαιοπονείτε. Μην περιμένετε να ακούσετε άλλες απόψεις, ούτε καμία κριτική για τα άρθρα του νομοσχεδίου, γιατί απλούστατα οι συνάδελφοι δεν έχουν να παρουσιάσουν τίποτε άλλο.

Ενώ πράγματι η Ολομέλεια, εμείς, είναι εκείνη που πρέπει να διορθώσει τελικά όποιο νομοσχέδιο φέρει κάθε Υπουργείο -γι’ αυτό και στις Διαρκείς Επιτροπές γίνονται αυτά που γίνονται- και αντί να επαινέσουν οι συνάδελφοι την προσπάθειά σας, που έχετε φέρει σήμερα ουσιαστικές παρεμβάσεις και νομοτεχνικά, αρχίζουμε να κρίνουμε γιατί δεν τις ξαναστέλνουμε για διαβούλευση.

Μα, επιτέλους, κύριοι συνάδελφοι, δεν έχετε αντιληφθεί ότι αυτοί που νομοθετούν είμαστε εμείς, η Βουλή; Όλα αυτά τα οποία προηγούνται είναι γνωμοδοτήσεις, είτε είναι η ΟΚΕ είτε η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής. Εμείς οι Βουλευτές αναλαμβάνουμε την ευθύνη. Εμείς θα προτείνουμε, εμείς θα ψηφίσουμε, εμάς αύριο θα κατακρίνουν αν οι διατάξεις δεν είναι σωστές.

Η ΟΚΕ εξεφράσθη πριν από καιρό. Ήρθαν Διαρκείς Επιτροπές, ήρθε το νομοσχέδιο, ήρθαμε σήμερα και διορθώνουμε αυτά που πρέπει. Ασχολείστε τώρα με αυτά που είπε η ΟΚΕ, ότι τάχα βάζουμε πρόστιμα 50.000.

Οι διατάξεις όμως είναι απλούστατες και λένε μέχρι 50.000. Επιτέλους, μακάρι να διαβάζατε τι λένε τα νομοσχέδια.

Θα ήθελα, όμως, κύριε Υπουργέ, να παρατηρήσω κάτι. Ήδη έχω συντάξει και μια μικρή τροπολογία ακριβώς για το φόβο των Ιουδαίων, μην τυχόν και δεν προλάβαινα, ώστε με τον τεχνικό αυτό τρόπο να γίνει η τροπολογία.

Κύριε Υπουργέ, όπως ξέρετε με το άρθρο 101 του Συντάγματος είναι υποχρεωμένη η Κυβέρνηση και η Βουλή, όταν νομοθετεί στα νησιά μας, να λαμβάνει υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητες των νησιών. Θέλω να σας πω ότι στα Δωδεκάνησα υπάρχει μία κοινότητα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη και καλύτερη ιστορική κοινότητα στην Ελλάδα. Αυτή είναι ο Όλυμπος Καρπάθου, κύριοι Υπουργοί. Έχει περίπου 800 με 1.000 κατοίκους. Την ξέρετε αυτήν την κοινότητα; Είναι η μοναδική στα Δωδεκάνησα και ελάχιστες κοινότητες υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Εάν πούμε ότι εξαιρείται αυτή η κοινότητα της Καρπάθου, που μόνο το Θεό βλέπει κάθε μέρα και τη γη και έχουμε ακόμη παραδοσιακές στολές, γιατί να μην διατηρήσει το φούρνο τον παραδοσιακό;

Έρχεστε και -πολύ σωστά πράγματι- επιδοτείτε τους παραδοσιακούς φούρνους. Άρα λοιπόν πρέπει σ’ αυτή τη διόρθωση που έχετε κάνει -και είναι σωστή- να εξαιρέσετε τις κοινότητες, να πείτε «μόνο τοπικά διαμερίσματα μέχρι τετρακόσιους κατοίκους», διότι είναι προς τιμήν αυτών των λίγων κοινοτήτων που διατήρησε ο καποδιστριακός νόμος.

Να τις βοηθήσετε τις κοινότητες να συνεχίσουν τη μορφή την οποία έχουν.

Άρα λοιπόν, πέραν αυτών των κοινοτήτων, πρέπει να σεβαστείτε τις ιδιαιτερότητες των νησιών. Γιατί εγώ από τα νησιά μου, όπως και από τα νησιά των Κυκλάδων που ξέρω, υπάρχουν νησιά-δήμοι, όπως για παράδειγμα, δήμος-νησί Πάτμος. Είναι δήμος Πάτμου κι έχει τρεις οικισμούς σε ξεχωριστά μέρη. Εκεί λοιπόν…

Όχι. Δεν υπάρχουν οικισμοί, αγαπητέ κύριε συνάδελφε, διότι από τον καποδιστριακό νόμο υπάρχουν μόνο δήμοι και τοπικά διαμερίσματα. Δεν υπάρχουν πλέον κοινότητες. Οικισμοί ως διοικητικές μονάδες δεν υπάρχουν.

Άρα λοιπόν κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ πολύ να σβήσετε τη λέξη «κοινότητες» και αντίθετα, να προστεθεί αυτό που με την τροπολογία μου σας κατέθεσα, ότι «στα νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων θα ισχύουν αυτές οι ευεργετικές διατάξεις των επιδοτήσεων» –ένα νούμερο που έχει θεσμοθετηθεί από χρόνια- αφήνοντας έξω το «εξαιρέσει των κοινοτήτων, ανεξαρτήτως κατοίκων». Δεν υπάρχουν κοινότητες στην Ελλάδα με πάνω από χίλιους ή χίλιους πεντακόσιους κατοίκους. Πουθενά. Ε, αυτές θα τις απαγορεύσουμε; Η Κάρπαθος έχει μια ιστορική κοινότητα.

Τριάντα χρόνια, κύριοι συνάδελφοι, δεν κάνατε δρόμο και ακόμη προσπαθούμε να πάμε. Και κύριε Υπουργέ, πρέπει με αυτή τη διάταξη όπως σας είπα, στα νησιά όλα, κάτω των 3.100 κατοίκων, που δεν υπάρχουν τοπικά διαμερίσματα, να συμπεριληφθούν στις διατάξεις και οι κοινότητες ανεξαρτήτως κατοίκων”.