Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2007

Θ' ασφαλίζονται στον ΟΓΑ επαγγελματίες μικρών νησιών



ΜΕ ΝΕΕΣ αλλαγές της τελευταίας στιγμής ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης έσπευσε, χθες στη Βουλή, να ευνοήσει τους επαγγελματίες τουριστικών νησιών τα οποία - σύμφωνα με την τελευταία απογραφή - δεν έχουν πάνω από 3.100 κατοίκους,όπως είναι και η Κάσος . Λίγο πριν ψηφισθεί, κατά πλειοψηφία (μόνον από τη Ν.Δ.) από την Ολομέλεια της Βουλής το μίνι Ασφαλιστικό, ο υπουργός υιοθέτησε τις παρατηρήσεις βουλευτών της νησιωτικής Ελλάδας αλλά και του υπουργού Αιγαίου Αριστοτέλη Παυλίδη και επιτρέπει στους ελεύθερους επαγγελματίες να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ και όχι στο ΤΕΒΕ υπό την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των κατοίκων του νησιού να μην ξεπερνά το όριο των 3.100. Επιπλέον αύξησε από τα οκτώ στα έντεκα τον αριθμό των δωματίων μιας μικρής ξενοδοχειακής μονάδας προκειμένου ο ιδιοκτήτης τους να υπαχθεί στο ΤΕΒΕ, ενώ με λιγότερα υποχρεούται να ασφαλίζεται στον ΟΓΑ, πληρώνοντας μικρότερα ασφάλιστρα.

Ακόμη ο κ. Σ. Τσιτουρίδης ανταποκρινόμενος και σε σχετικό αίτημα βουλευτών της περιφέρειας απέσυρε τη διάταξη που προέβλεπε την ασφάλιση στο ΤΕΒΕ (αντί του ΟΓΑ) για ελεύθερους επαγγελματίες σε κωμοπόλεις άνω των 1.200 κατοίκων και ανέβασε το πληθυσμιακό όριο στις 2.000 σε συνδυασμό με το ύψος του εισοδήματος των ενδιαφερομένων. * Νωρίτερα, με ονομαστική ψηφοφορία, η Βουλή συμφώνησε να ρυθμιστούν τα χρέη προς το ΙΚΑ με 3% προκαταβολή και σε 96 δόσεις. Υπέρ της διάταξης ψήφισαν 133 βουλευτές (Ν.Δ.) και κατά 106 (ΠΑΣΟΚ - ΚΚΕ - ΣΥΝ).

Πάντως, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, αίσθηση προκάλεσε η άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας και για το άρθρο που υποχρεώνει τους ασφαλισμένους να δίνουν χρήματα για προληπτικές ιατρικές εξετάσεις. Μάλιστα βουλευτές της Ν.Δ. σχολίαζαν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ακολούθησε ούτε τις πρόσφατες παραινέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος - όπως έλεγαν χαρακτηριστικά - «μας είχε κάνει συστάσεις να συνταχθούμε με την αξιωματική αντιπολίτευση και να καταψηφίσουμε τη σχετική διάταξη».

Ωστόσο, χθες, μολονότι υπήρχαν αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης απέφυγαν να υπογράψουν αίτηση για ονομαστική ψηφοφορία (απαιτούνται 15) με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο άρθρο να περάσει κατά πλειοψηφία δίχως να καταγραφεί στα Πρακτικά η δεδηλωμένη αντίρρηση ορισμένων βουλευτών της Ν.Δ., όπως των κ.κ. Γ. Μανώλη, Κατερίνας Παπακώστα και Κ. Καραμπίνα.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ